oude meuk

Onderwerp

Spanje (9 nieuwsberichten)

 • De Parade gaat dit jaar niet naar Barcelona. De organisatie kan de begroting niet rond krijgen. Vorig jaar was het festival (daar onder de naam Boulevard of Broken Dreams) wel een artistiek succes, maar de recettes vielen tegen. Om het avontuur dit jaar door te laten gaan, werd extra geld gezocht door loterijen, benefietvoorstellingen en sponsoring. (ANP, 8/9/03)

 • Stage Holding heeft nu voor 50 procent een belang in het Mexicaanse CIE (Corporación Interamericana de Entretenimiento). Beide bedrijven gaan de Spaanse musical markt bestormen. De nieuwe combinatie gaat in Madrid het Lope de Vega Theater, het Alcala Theater en het Coliseum Theater exploiteren, in totaal goed voor drie miljoen bezoekers per jaar. "De nieuwe combinatie is ijzersterk'', zegt Joop van den Ende. "CIE heeft kennis van de Spaanstalige markt, Stage Holding de rechten op de belangrijkste Engelstalige musicals. Spanje is naast Duitsland, Engeland en Nederland de interessantste groeimarkt voor musicals.'' (ANP, 4/7/03)

 • Het gaat lekker met Joop's Stage Holding: vorige week opende in Londen de musical 'Contact' en nu zijn er plannen om Spanje te veroveren. Men spreekt van "gevorderde plannen" om in Spanje "een musical van naam" op de planken te brengen. Natuurlijk wil Stage Holding ook eigen theaters in Spanje, om te beginnen in Madrid. De Spaanse markt is er rijp voor: "Je begint daar natuurlijk niet aan als je niet rekent op succes", aldus een zegsman. "Wij hebben ons huiswerk goed gedaan. Het enige dat we niet weten is hoe lang de productie zal draaien." Ook in München wil Joop uitbreiden, liefst wordt er een bestaand theater aangekocht en een nieuw theater gebouwd dat vervolgens gehuurd zal worden. (Volkskrant, 6/11/02)

 • De Parade kan na een paar dagen vertraging aan de gang in Barcelona. Het evenement, dat daar nog 'Boulevard of Broken Dreams' heet, had eerder wat probleempjes met het plaatselijk bestuur. Het festival duurt tot 29 september. (ANP, 20/9/02)

 • De Parade trekt dit jaar naast de vier grote steden in Nederland ook naar de Spaanse stad Barcelona. Van 18 tot en met 29 september wordt er gespeeld in het centrum van Barcelona, waarschijnlijk op Joan de Borbó, een boulevard vlakbij zee. Door haar mobiliteit en flexibele programma's is De Parade volgens de organisatie zeer geschikt om programma's in het buitenland te spelen. Zo trok de karavaan in eerdere jaren al naar Edinburgh, Gent en Antwerpen. (ANP, 5/6/02)

 • De Spaanse zangeres Montserrat Caballé keert vrijdagavond na tien jaar weer terug op het toneel. Zij zingt in het Gran Theatro del Liceu in Barcelona de rol van Catharina van Aragon in de opera 'Hendrik VIII' van de Franse componist Camille Saint-Saëns. Om gezondheidsredenen besloot de 68-jarige sopraan tien jaar geleden niet meer op te treden. Zij heeft sindsdien alleen enkele recitals gegeven. Caballé, afkomstig uit Barcelona, maakte veertig jaar geleden haar operadebuut. Zij zong toen, eveneens in het Liceu-theater, in de opera 'Arabella' van Richard Strauss. (ANP, 4/1/02)

  meer over: opera


 • In Madrid is de Spaanse toneelschrijver Antonio Buero Vallejo overleden. De schrijver had zijn grootste successen tijdens het Franco-regime, met sociaal-realistische drama's, zoals 'Geschiedenis van een trap'. Vallejo won onder andere de Cervantesprijs en werd 83 jaar. (TM, 0/6/00)

  meer over: overleden


 • Een rechter in Barcelona heeft vier van de zes mensen vrijgesproken die ervan werden verdacht de brand in het Gran Theatro del Liceu te hebben veroorzaakt. De brand ontstond in 1994 toen tijdens werkzaamheden het voordoek vlam vatte. Hoe de brand precies is ontstaan is nu nog steeds niet helemaal duidelijk. (Volkskrant, 18/1/00)

 • In Barcelona is met de opera 'Turandot' het Gran Theatro del Liceu heropend. Vijf jaar geleden brandde dit beroemde operahuis helemaal af. De heropening werd bezocht door ondermeer Koning Juan Carlos en koningin Sofia. Op haar verzoek werd er geen galakleding gedragen bij deze feestelijkheid - de lange avondjurken die vaak al voor de zomer waren besteld moesten in de kast blijven hangen. (Volkskrant, 9/10/99)

  meer over: opera, verbouwing


praat mee

schrijf een mini