oude meuk

Onderwerp

Titus Muizelaar (8 nieuwsberichten)

  • Titus Muizelaar vertrekt per augustus 2004 bij Toneelgroep Amsterdam. Hij gaat vanaf dan regelmatig voorstellingen regisseren bij Het Toneelhuis. Muizelaar is nu bij TGA 'chef d'equipe', dwz. vertegenwoordiger van de acteurs. Het gezelschap benadrukt dat het vertrek van Muizelaar niets te maken heeft met de vorige week ontstane crisis tussen het acteursensemble en Ivo van Hove. (Volkskrant, 30/10/03)

  • TGA-acteur en Hoofd Communicatie Tableau Titus Muizelaar neemt het op voor artistiek leider Ivo van Hove: "In de praktijk is Ivo gemakkelijker te bereiken dan wordt gesuggereerd. De deur van zijn kantoor staat gewoon open, maar acteurs lopen daar misschien niet zo gemakkelijk naar binnen." Er is volgens Muizelaar niet echt sprake van een leegloop van ontevreden acteurs: "Kees Hulst en Hein van der Heijden voelden inderdaad zich niet meer thuis in TA, maar acteurs hebben ook om andere redenen het gezelschap verlaten. Twee jonge Vlaamse acteurs kregen heimwee naar België. Anderzijds hebben we ook spelers binnengehaald: Halina Reijn is een nieuwe aanwinst, Hans Kesting is teruggekeerd.
    Soms is de kritiek onterecht: Pierre Bokma bijvoorbeeld vroeg al twee jaar geleden, net na het aantreden van Ivo, of hij met zijn schoolvrienden in 'Cloaca' mocht spelen. Dat had hij wel verdiend, vonden we. Maar door dat uitstapje kan hij vanwege het repetitieschema sowieso niet meedoen aan drie opeenvolgende producties. Daar kunnen we niets aan veranderen. Maar dan moet hij niet in een interview zeuren dat hij geen werk meer krijgt." Hajo Bruins merkte in een ander allesonthullend interview op dat de warmte weg is. Muizelaar: "Dat is kennelijk zijn gevoel. Ik heb daar met hem gesprekken over gevoerd, maar ik kan hem die warmte niet aanpraten. Ik kan hem alleen garanties geven over zijn werk. Hij heeft altijd al willen zingen, en krijgt nu de gelegenheid om een hoofdrol in de Van den Ende-musical 'Mamma Mia'. Ik gun het hem van harte, en hij weet dat hij na dat jaar direct weer bij ons aan de slag kan." (Parool, 1/2/03)

  • In een allesonthullend interview ziet actrice Catherine ten Bruggencate het somber in: "De middelmaat is aan de macht. De beleidsmakers die de op hun beurt door werkloze acteurs getrainde politici naar de mond praten hebben het in toneelland voor het zeggen. Het is een cirkel van angst en carrièrisme. En wat sloven die bange regisseurs zich uit om jullie recensenten het idee te geven dat ze vooruitstrevende durfallen zijn!" Catherine karakteriseert krachtig: "Ik vind Titus Muizelaar een flapdrol. Alle acteurs van Toneelgroep Amsterdam noemen hem 'de minister van lege dozen', maar ze hebben me wel als een baksteen laten vallen." (NRC, 22/11/02)


  • Actie! De verontwaardiging over de komende Cultuurnota is kunstenbreed. Daarom verzamelden zo'n 250 actievoerders uit alle hoeken van de kunstwereld zich vanmiddag op de Cornelis Lelylaan in Amsterdam. Onder het motto "Blokkeren? Geen kunst! - Geen kunst blokkeren" werd het verkeer dat vanaf de snelweg de stad in wilde kortstondig stilgelegd. Koepelorganisaties als FNV KIEM, Kunsten '92, De Federatie van Kunstenaarsbelangen, de VSCD, de VNT en de Nederlandse Toonkunstenaarsbond hadden deze actie georganiseerd, samen met veel instellingen en individuele kunstenaars. Zij protesteerden hiermee tegen "de huidige situatie die in de kunstenwereld is ontstaan naar aanleiding van het beleid van staatssecretaris Van der Ploeg en het advies van de Raad voor Cultuur". Titus Muizelaar en Gijs Scholten van Asschat hielden midden op straat een persconferentie, en verwoorden de eisen van de actievoerders: 150 miljoen gulden extra voor de kunstenbegroting en een consistent kunstbeleid. "Dus niet een situatie waarbij zoals nu, elke nieuwe bewindspersoon bedenkt jaar welke maatschappelijke functie de kunst moet vervullen om bestaansrecht te hebben", aldus Scholten van Asschat.
    De woordvoerders waarschuwden: "Als de staatssecretaris ingrijpende besluiten over het voortbestaan van instellingen baseert op onzorgvuldige adviezen, dan zal de rechter hem terugfluiten. Wij roepen de Tweede Kamer op om de chaos die dan ontstaat te voorkomen". Woordvoerder John Leerdam, directeur van Cosmic: "We roepen al jaren dat er meer geld bij moet. En nu komt er voor alles extra geld, behalve voor de kunsten die als een soort stiefkind behandeld worden. Als er morgen bij de presentatie van de Cultuurnota geen extra geld voor de kunsten komt, zullen er door het hele land meer acties als deze georganiseerd gaan worden." (VNG, 18/9/00)

  • Titus Muizelaar heeft altijd eigengemaakte bouillon in huis. Hij houdt dan ook erg van koken: "Koken is heel zinnelijk. Tijdens het koken kan ik nadenken (...) over toneel, kunst en over het leven." Hij is voor zijn uitzet nog op zoek naar een karkaspers. "De karkassen van rivierkreeften bijvoorbeeld wil ik helemaal fijn krijgen. Ik wil de essentie van de producten eruit halen". (Volkskrant, 4/3/00)


  • Hoewel er met veel gejuich is gereageerd op de benoeming van Ivo van Hove tot artistiek leider van TGA, is er in de bestuurs- en directiekamers van dat gezelschap flink geruzied. Met name Theu Boermans is lange tijd een serieuze kandidaat geweest voor het leiderschap van TGA en op termijn ook van de Stadsschouwburg. Boermans' huidige gezelschap, de Trust, had dan moeten fuseren met TGA. In Eindhoven beginnen de problemen nu pas. Het Zuidelijk Toneel moet deze herfst een beleidsplan opstellen voor het volgende Kunstenplan, dat geldt voor de periode 2001 - 2005, en daarvoor is een artistiek leider onontbeerlijk. De naam van Johan Simons wordt het meest genoemd, maar tegen zijn benoeming pleit dat die op het punt staat met Paul Koek en hun gezelschap Hollandia te gaan verhuizen, waarschijnlijk naar Rotterdam. Een andere mogelijkheid is wellicht Lucas Vandervost van De Tijd. In Arnhem speelt een vergelijkbaar probleem: Leonard Frank verlaat het Theater van het Oosten, dat ingrijpend moet veranderen. Hein Janssen tipt voor deze functie Jos Thie (Oerol, Tryater), maar ook Titus Muizelaar, Gijs de Lange en Johan Doesburg dienen in de gaten gehouden te worden. (Volkskrant, 25/6/99)

  • Ivo van Hove wordt in 2001 de nieuwe artistiek leider van Toneelgroep Amsterdam. Hij verlaat het Zuidelijk Toneel, het ensemble dat hij tien jaar geleden heeft opgericht. Van Hove: "Bij Het Zuidelijk Toneel wilden enkele acteurs toch al iets anders doen. Bij Toneelgroep Amsterdam gaan enkele acteurs met pensioen. Ik sluit dus niet uit dat ik ook mensen meeneem. Er is van beide kanten ruimte." Gerardjan Rijnders en Titus Muizelaar, de huidige artistiek leiders van Toneelgroep Amsterdam, leggen bij de start van het volgende Kunstenplan hun functies neer, al blijven ze wel als acteurs en regisseurs aan TGA verbonden. "Als je je met een gezelschap wil profileren, en dat wil ik met Toneelgroep Amsterdam, kun je niet buiten de grote-zaalvoorstellingen van Rijnders. Ik wilde dus zeker weten dat hij als regisseur aan het gezelschap verbonden zou blijven", aldus Van Hove. Bestuursvoorzitter Tjeenk Willink van het Holland Festival ziet vooralsnog geen problemen in de combinatie van Van Hove's directeurschap van het Holland Festival en zijn toekomstig artistiek leiderschap van TGA. "Sommigen zullen de combinatie slecht vinden, anderen juist fantastisch", aldus Van Hove, "Ik denk nooit in termen van macht en invloed. Ik denk uitsluitend in termen van artistieke projecten." (Parool, 12/6/99)

  • Op 18 maart zullen acteurs van TGA ter gelegenheid van de Boekenweek teksten spelen van Connie Palmen. Artistiek leider Titus Muizelaar zal dan ook opnieuw De Dikke Man spelen, de hoofdfiguur uit de columns van Ischa Meijer. (AD, 16/2/99)


praat mee

schrijf een mini