oude meuk

Onderwerp

John Leerdam (3 nieuwsberichten)

  • PvdA Tweede Kamerlid Judith Belifante schrijft ook wel eens wat anders dan nota's, notities en brieven aan de Kamer. Deze maand wordt haar toneeltekst 'Portretten' opgevoerd. "In het radioprogramma 'De Recensenten' was ik met John Leerdam, artistiek leider van Cosmic, uitgenodigd om elkaars werk te bespreken. Ik was toen nog directeur van het Joods Historisch Museum. Hij vroeg toen of ik voor zijn festival voor beginnende schrijvers een kort toneelstuk wilde schrijven." aldus Belifante. Het stuk is enthousiast ontavngen, maar Belifante blijft voorlopig nog zeker kamerlid: "Wanneer je zo aan het schrijven bent, kom je er beter achter hoe eenzaam dat werk is. Bovendien is de financiële situatie voor schrijvers en zeker vertalers niet best. Ik ben blij dat ik het naast mijn andere werk kan doen, want als ik ervan zou moeten leven, zou het wel een heel karig bestaan zijn. Daarom heb ik ook aangedrongen op betere regelingen voor zelfstandig werkende kunstenaars." (AD, 7/2/01)

    meer over: Cosmic, Tweede Kamer


  • Actie! De verontwaardiging over de komende Cultuurnota is kunstenbreed. Daarom verzamelden zo'n 250 actievoerders uit alle hoeken van de kunstwereld zich vanmiddag op de Cornelis Lelylaan in Amsterdam. Onder het motto "Blokkeren? Geen kunst! - Geen kunst blokkeren" werd het verkeer dat vanaf de snelweg de stad in wilde kortstondig stilgelegd. Koepelorganisaties als FNV KIEM, Kunsten '92, De Federatie van Kunstenaarsbelangen, de VSCD, de VNT en de Nederlandse Toonkunstenaarsbond hadden deze actie georganiseerd, samen met veel instellingen en individuele kunstenaars. Zij protesteerden hiermee tegen "de huidige situatie die in de kunstenwereld is ontstaan naar aanleiding van het beleid van staatssecretaris Van der Ploeg en het advies van de Raad voor Cultuur". Titus Muizelaar en Gijs Scholten van Asschat hielden midden op straat een persconferentie, en verwoorden de eisen van de actievoerders: 150 miljoen gulden extra voor de kunstenbegroting en een consistent kunstbeleid. "Dus niet een situatie waarbij zoals nu, elke nieuwe bewindspersoon bedenkt jaar welke maatschappelijke functie de kunst moet vervullen om bestaansrecht te hebben", aldus Scholten van Asschat.
    De woordvoerders waarschuwden: "Als de staatssecretaris ingrijpende besluiten over het voortbestaan van instellingen baseert op onzorgvuldige adviezen, dan zal de rechter hem terugfluiten. Wij roepen de Tweede Kamer op om de chaos die dan ontstaat te voorkomen". Woordvoerder John Leerdam, directeur van Cosmic: "We roepen al jaren dat er meer geld bij moet. En nu komt er voor alles extra geld, behalve voor de kunsten die als een soort stiefkind behandeld worden. Als er morgen bij de presentatie van de Cultuurnota geen extra geld voor de kunsten komt, zullen er door het hele land meer acties als deze georganiseerd gaan worden." (VNG, 18/9/00)

  • De lintjesregen heeft ook Jeroen Krabbé getroffen. Uit hande van burgemeester Patijn werd hem de hoogste onderscheiding -Commandeur in de Orde van de Nederlandse Leeuw- overhandigd. Wieteke van Dort en regisseur John Leerdam van theatergroep Cosmic mogen zich nu Ridder in de Orde van Oranje-Nassau noemen. (Parool, 29/4/99)


praat mee

schrijf een mini