oude meuk

Onderwerp

Zwolle (7 nieuwsberichten)

 • Nog een extra muziektheatertraject erbij; het kameroperahuis is een productiehuis annex werkplaats voor kameropera en kleinschalig muziektheater en opereert vanuitde Zwolse Schouwburg Odeon. Het kameroperahuis wil het genre helpen ontwikkelen en op een artistiek inhoudelijk hoger plan tillen als productiehuis en jonge makers stimuleren door hen gelegenheid te geven om een werkplaatsproductie te maken en door stageplaatsen bij gezelschappen te creëren. Het kameroperahuis wordt geleid door Annemarie Reitsma. Een artistieke commissie, bestaande uit Jan Willem de Vriend (chefdirigent en artistiek leider van het Orkest van het Oosten en het Combattimento Consort), Guy Coolen (artistiek leider Muziektheater Transparant Antwerpen) en Mirjam Grote Gansey (theatervormgever, art-director en docent scenografie), draagt zorg voor de selectie van de gezelschappen en de makers en de artistieke ontwikkeling op langere termijn. Het kameroperahuis wordt tot en met december 2008 gefinancierd door het Fonds voor Amateurkunst en Podiumkunsten, de gemeente Zwolle en de provincie Overijssel. (Redactie, 1/3/07)


 • Het festival 'De stad als theater' in Zwolle heeft de aankomende editie geannuleerd. Het festival kwam vorig jaar in de problemen toen de gemeente vergat 68.000 euro subsidie te verstrekken. Vorig jaar trok het festival 30.000 bezoekers. De organisatie wil in 2005 wel weer een festival houden. (NRC, Redactie, 30/4/04)

 • De gemeenteraad van Zwolle is akkoord gegaan met de plannen voor het nieuwe theater op het Noordereiland. Er is 21,7 miljoen euro beschikbaar. Vorig jaar was er nog een tekort op de begroting van 6,8 miljoen euro, maar dat tekort is grotendeels weggewerkt, onder andere door het vloeroppervlak te verkleinen. Architect Martien van Goor gaat nu het definitieve ontwerp maken. De bouw moet beginnen in het najaar van 2004. (VNG, 4/2/03)

  meer over: nieuwbouw


 • De bouw van het Theater in Zwolle loopt vertraging op door onenigheid over de bebouwing van het Noordereiland, waar het theater zou moeten komen. De gemeenteraad vind dat het eiland in de plannen te dicht bebouwd zal worden. De bouw is uitgesteld tot 2005. (AD, 7/12/00)

  meer over: nieuwbouw


 • De gemeenteraad van Zwolle heeft ingestemd met de plannen voor een nieuw theater op het Noordereiland. Het theater moet het huidige Odeon vervangen, dat te klein is geworden. Ook het Orkest van het Oosten, dat nu nog huist in de Nieuwe Buitensociëteit zal in de nieuwe schouwburg worden ondergebracht. De raad heeft 40 jaar gediscussieerd over dit besluit. De gemeente gaat nu op zoek naar een architect. (AD, 9/3/00)

  meer over: nieuwbouw


 • Drie scholen voor hoger kunstonderwijs in het oosten van Nederland gaan vanaf 1 januari verregaand samenwerken. Het gaat om de Hogeschool voor de Kunsten Arnhem, de AKI Enschede en de Hogeschool voor de Kunsten Constantijn Huygens in Zwolle/Kampen. De nieuwe naam wordt ArtEZ, hogeschool voor de beeldende kunst en vormgeving, bouwkunst, muziek en theater. Hoewel er officieel geen sprake is van een fusie, de opleidingen behouden elk hun eigen profiel, komt er één college van bestuur en worden alle ondersteundende dienste ondergebracht in Arnhem. Het conservatorium in Enschede gaat geen deel uitmaken van ArtEZ, maar zal wel samenwerken met de andere opleidingen. (NRC, 30/12/99)

  meer over: Arnhem, Toneelschool


 • De gemeente Zwolle wil in 2004 een nieuw theater aan de rand van de binnenstad. Het nieuwe theater moet minstens 120 grote voorstellingen en 75.000 bezoekers per jaar trekken. Het college van burgemeester en wethouders presenteerde dit plan en wil er 55,7 miljoen gulden voor uittrekken, die de gemeente grotendeels zelf gaat betalen. De gemeenteraad moet nog akkoord gaan, maar als alles goed gaat kan in 2002 met de bouw worden begonnen. (Volkskrant & Metro, 6/12/99)

  meer over: nieuwbouw


praat mee

schrijf een mini