oude meuk

Onderwerp

gevangenen (5 nieuwsberichten)

 • Het Impresariaat 't Bos Theaterprodukties, dat onder andere NUHR, Plien en Bianca en Zep in portefeuille heeft, is verwikkeld in een fraude zaak. Een financieel medewerker en een handlanger hebben vermoedelijk 200 duizend euro verduisterd, door geld op te nemen van rekeningen van cabaretiers. De politie heeft twee aanhoudingen verricht; de 33-jarige S.E.J.H. en de 20-jarige C.W.V. (Volkskrant, 4/9/03)


 • Dogtroep heeft de reeks voorstellingen in de gevangenis van Brugge vroegtijdig moeten afbreken. Het publiek kon de gevangenis niet meer in omdat de Belgische gevangenisbewaarders staakten. De bewakers haddenvoor de ingang een barricade van brandende autobanden opgeworpen.
  De Dogtroep speelde de voorstelling, die was gemaakt in samenwerking met enkele gedetineerden en bewaarders in het kader van Brugge Culturele Hoofdstad 2002 , vanaf 26 maart. De laatste voorstelling zou op zaterdag 6 april zijn. De stakingen begonnen op 3 april vanwege conflicten tussen de bonden, de gevangenisdirecties en het ministerie van Justitie.
  Volgens woordvoerder B. Kusters waren de voorstellingen overigens een enorm succes. De tien optredens die wel doorgingen, trokken ruim tachtig bezoekers per avond. Een deel daarvan van hen was personeel en gedetineerden. (ANP, 7/4/02)

 • Theater is straf! Tenminste, voor criminelen tussen de twaalf en 18 jaar in de Zuid-Israëlische stad Beersheba. De stad gaat de jeugdige delinquenten dwingen om naar het theater of een concert te gaan, op internet te surfen of rond te reizen door het land. Daarnaast moeten ze naar groepstherapie en workshops. De gemeente, die het project betaald, wil hiermee jonge autodieven en inbrekers een gevoel van eigenwaarde geven. (Metro, 1/9/00)

 • Theatermaker Saskia Huybrechtse reist met haar voorstelling 'Soms staat hij te zwingen in zijn hok' langs gevangenissen in Nederland. In het Amsterdamse Huis van Bewaring kreeg ze toestemming om ook de partners van de gedetineerden uit te nodigen voor haar monoloog. Huybrechtse: "Het is gemakkelijker om de voorstelling voor de mannen alleen te spelen. Veel zaken liggen heel gevoelig. Omdat hun partner nu naast ze zit, worden ze direct geconfronteerd met haar reactie." Gedetineerde Henk (de naam is gefingeerd): "Ik kende mijn vriendin pas een paar maanden toen ik werd gearresteerd. Mijn grote angst is natuurlijk dat ze van me afwil. Het is mooi dat Rita uit het stuk ondanks alles achter haar man blijft staan." (Parool, 27/3/00)

  meer over: theatertherapie


 • Lars Norén heeft ontslag genomen bij het Riksteatern in Stockholm, waar hij een van de directeuren was. Dit naar aanleiding van een schandaal rond zijn laatste voorstelling, '7.3'. In de voorstelling speelden drie gevangenen, die speciaal verlof hadden gekregen om op tournee te gaan. Na de tournee ontsnapten ze echter, beroofden een bank, schoten in koelen bloede twee agenten dood en vluchtten naar Costa Rica. Inmiddels zijn twee daders in dat land gearresteerd en heeft het Zweedse ministerie van justitie alle schuld op zich genomen. Norén wijst elke verantwoordelijkheid van de hand en de affaire leek voorbij toen Justitie zijn naam zuiverde. Toen de Culturele Commissie in het Parlement echter zei dat "meneer Norén met deze voorstelling het land een slechte dienst heeft bewezen" diende hij zijn ontslag in. (Volkskrant, 11/8/99)

  meer over: Zweden


praat mee

schrijf een mini