Oud Archief

Vera Liefhebber

Vera is de regie kwijt 17/04/02

Arme Kok toch. Zoals hij de trappen van het bordes van de koningin opsjokte. Net een halfverzopen kind dat zijn zwemdiploma A komt halen. Ik ben hem inmiddels als een soort familie gaan beschouwen en minder als leider van de partij waar ik vroeger op stemde. Het is slechts twaalf jaar geleden dat ik mijzelf nog een Rooie Vrouw noemde en nu ben ik een zwevende kiezer met als enige zekerheid dat het geen PvdA wordt.

Kok ensceneerde voor ons een prachtig koninklijk huwelijk, maar nu verwijten de kranten hem een gebrek aan regie. Die politiek redacteuren zouden toch eens met hun theatercritici moeten praten. Die zouden hen wel eens het een en ander kunnen vertellen over regie. Aan de hand van Gerardjan Rijnders bijvoorbeeld. Wie wel eens beelden heeft gezien van Gerardjan aan het werk, zag een man met een bril achter een tafel een beetje zitten kijken. Als hij al iets tegen een acteur zei, was het kalm, zacht en bedachtzaam.

Wonderlijke voorstellingen leverde dat op. Soms zeiden acteurs dat het allemaal van hen kwam en dat Gerardjan eigenlijk niets had gedaan. De onbenullen. Soms mislukten de voorstellingen. Dan was er vaak ruzie geweest. Gerardjan is niet goed in ruzie.

Volgens mij deed Kok als Gerardjan. Zitten en kijken en veel vertrouwen in de ploeg die het moet doen. En geen ruzie in de tent.

Nu ik erover nadenk: je moet er toch niet aan denken dat Pim Fortuyn premier wordt... Dat is meer een soort Ivo van Hove. Heel mediageniek, maar wel met een raar vrouwbeeld en seksuele aberraties. Voor je het weet moet het kabinet naakt.

Vera


zie ook: Dossier Verkiezingen 2002
en ook: Moose geeft Punten aan Gerardjan Rijnderspraat mee

schrijf een mini