oude meuk

Onderwerp

CJP (7 nieuwsberichten)

 • Middelbare scholieren gebruiken steeds meer ckv-bonnen. Volgens cijfers van de stichting CJP werd vorig jaar 61 procent van de bonnen besteed, tegen 51 procent in 2000.
  Driekwart van de 164.000 leerlingen, die vorig schooljaar ieder voor 22,70 euro aan vouchers kregen, maakten gebruik van de ckv-bonnen. Bij 35 procent van de bestede bonnen ging het om theaterbezoek. Leerlingen in Limburg gebruiken de meeste bonnen: ruim 80 procent van de leerlingen. In Zeeland wordt daarentegen door slechts 61 procent van de leerlingen ckv-bonnen gebruikt. Martin Kamphuis, projectleider ckv van de stichting CJP, vermoedt dat dit lage percentage voortkomt met het geringe kunstaanbod in deze provincie: "Leerlingen gaan naar culturele instellingen in Gent en Brugge, maar kunnen daar hun bonnen niet voor gebruiken." (Parool, 3/7/02)

 • In Theater Bellevue is de Grote Theaterfestivalprijs uitgereikt aan 'Übung' van Victoria en Josse de Pauw. De Erejury, bestaande uit Barbara van Lindt, Melle Daamen en Gerrit Korthals Altes had na het zien van 'De Leenane Trilogie' nog slechts een uur de tijd om de winnaar te bepalen. Ondanks veel voorbereidend werk zei Damen dat er nog veel langer gepraat werd dan van te voren verwacht, zodat de argumentatie nogal kort bleef. Dirk Pauwels, artistiek leider van Victoria, nam de prijs van 50.000 gulden in ontvangst. Hij prees de jury die volgens hem voor kwetsbaarheid had gekozen in tegenstelling tot virtuositeit. Hij dankte de meespelende kinderen, die tijdens de voorstellingsperiode "onderworpen waren aan kinderarbeid".
  De CJP jury koos 'De Grote Oorlog' van Hotel Modern als beste voorstelling. Geen enkele voorstelling op het festival was "zo origineel en vernieuwend", aldus de jury, die de thematiek van de voorstelling "onbedoeld actueel" vond. (VNG, 16/9/01)

 • Jongeren met een CJP, en dat zijn er zo'n 600.000, gebruiken de kortingskaart 16 à 17 keer per jaar. Twee jaar geleden was dat nog 13 à 14 keer keer. De culturele jongeren gebruiken hun pas vooral vaker bij het kopen van CD's , het bezoeken van een museum en voor theater- en dansvoorstellingen. (AD, 13/10/00)

  meer over: statistiek


 • Je zou het bijna vergeten in al het CJP-op-het-Theaterfestival-geweld, maar de Stichting CJP reikt al sinds jaar en dag de CJP Podiumprijs uit. Dit jaar is de prijs gewonnen door De Trust, voor 'De kersentuin'. Dat zullen ze leuk vinden in Amsterdam, want toen De Trust vorig jaar de Grote Theaterfestivalprijs won verklaarde Theu Boermans liever de CJP Trofee in ontvangst genomen te hebben. De prijs wordt uitgereikt door Gijs Scholten van Asschat op de Uitmarkt in Amsterdam. (CJP-Magazine, 24/8/99)

 • Vanaf september krijgen alle HAVO- en VWO-leerlingen die het vak CKV1 (Culturele en Kunstzinnige Vorming) volgen een gratis CJP. Daarnaast krijgen de scholen voor iedere leerling die het vak volgt zogenaamde 'cultuur-vouchers' ter waarde van 50 gulden. Met deze vouchers kunnen scholieren een theater-, concert- of museumbezoek betalen. Hiermee proberen de staatssecretarissen Adelmund van onderwijs en Van der Ploeg van Cultuur tegemoet te komen aan klachten van scholen dat het CKV-onderwijs, dat vereist dat leerlingen deelnemen aan culturele activiteiten, veel te duur zou worden. De Stichting Cultureel Jongeren Paspoort zal een nieuwe stichting opzetten om de regeling uit te voeren. Het CKV-CJP zal er anders uitzien dan het bestaande CJP, maar minstens dezelfde korting bieden. Het ministerie van OC&W hoopt dat instellingen speciale kortingen en activiteiten voor de CKV-ers wil gaan organiseren. Er wordt met name overleg gepleegd met de NS over speciale arrangementen. De totale waarde van de vouchers is volgend schooljaar 4,2 miljoen gulden, het jaar daarna 10,2 miljoen. Uit een proef met 15.000 vierdeklassers die gratis een CJP kregen is gebleken dat dat deze groep ongeveer 20 procent vaker deelneemt aan culturele activiteiten. (NRC, 5/6/99)

  meer over: cultuureducatie, CKV


 • Zowel de Stichting CJP als de organisatie van het Theaterfestival ontkennen dat de beslissing om de Grote Theaterfestivalprijs ter waarde van 50.000 gulden uit te laten reiken door CJP-houders een reactie is op het beleid van staatssecretaris Van der Ploeg om meer jongeren naar het theater te trekken. "Integendeel", zegt Theaterfestival-directeur Arthur Sonnen, "Rick van der Ploeg heeft onze beleidsnota's goed gelezen en heeft zijn beleid gevormd naar onze ideeën. Ook op het gebied van internationalisering en van allochtone theatermakers waren wij de politiek voor." (Theatermaker, 7/4/99)

 • De erejury van Het Theaterfestival, dat plaatsvindt van 2 t/m 12 september dit jaar, zal dit jaar bestaan uit 5 CJP-houders. De CJP-trofee wordt dan weer uitgereikt door studenten van de verschillende toneelacademies. (Volkskrant, 24/3/99)

praat mee

schrijf een mini