oude meuk

Onderwerp

Gerrit Korthals Altes (3 nieuwsberichten)

  • In Theater Bellevue is de Grote Theaterfestivalprijs uitgereikt aan 'Übung' van Victoria en Josse de Pauw. De Erejury, bestaande uit Barbara van Lindt, Melle Daamen en Gerrit Korthals Altes had na het zien van 'De Leenane Trilogie' nog slechts een uur de tijd om de winnaar te bepalen. Ondanks veel voorbereidend werk zei Damen dat er nog veel langer gepraat werd dan van te voren verwacht, zodat de argumentatie nogal kort bleef. Dirk Pauwels, artistiek leider van Victoria, nam de prijs van 50.000 gulden in ontvangst. Hij prees de jury die volgens hem voor kwetsbaarheid had gekozen in tegenstelling tot virtuositeit. Hij dankte de meespelende kinderen, die tijdens de voorstellingsperiode "onderworpen waren aan kinderarbeid".
    De CJP jury koos 'De Grote Oorlog' van Hotel Modern als beste voorstelling. Geen enkele voorstelling op het festival was "zo origineel en vernieuwend", aldus de jury, die de thematiek van de voorstelling "onbedoeld actueel" vond. (VNG, 16/9/01)

    meer over: CJP, Melle Daamen


  • Meer info over Het Theaterfestival: de erejury zal dit jaar bestaan uit Barbara van Lindt (scheidend artistiek leider van het Gasthuis), Melle Daamen (de nieuwe directeur van de Stadsschouwburg Amsterdam) en Gerrit Korthals Altes (oud zakelijk leider van Toneelgroep Amsterdam). Zij zullen op 16 september de Grote Theaterfestivalprijs uitreiken in Theater Bellevue in Amsterdam. Op dezelfde plaats wordt het festival op 6 september geopend met de 'State of the Union', dit jaar uitgesproken door Job Cohen. In de festivalselectie is dit jaar ook jeugdtheater opgenomen en daar wordt meteen een eigen lezing aan vastgeknoopt: op 14 september houdt Sylvia Andringa (lid artistieke leiding van Het Laagland) de eerste Jeugdtheaterlezing. (VNG, 22/8/01)

  • In een eerste reactie op de plannen die staatssecretaris Van der Ploeg tijdens een bijeenkomst op het TIN lanceerde, noemen verschillende theatermakers hem nog steeds "te vaag". Gerrit Korthals Altes, zakelijk leider van TGA: "Iedereen wil dat er meer publiek komt. Dat is zo'n open deur." Ivo van Hove van Het Zuidelijk Toneel: "Het is vooral oude wijn in nieuwe zakken." Geert ter Steeg, de kersverse zakelijk leider van het Ro Theater: "Ik vind zijn analyse van de vergrijzing veel te generalistisch. Sommige voorstellingen zijn meer geschikt voor ouderen en andere meer voor jongeren." Overigens wordt Van der Ploeg geprezen voor het aanzwengelen van de discussie. (NRC, 17/3/99)

praat mee

schrijf een mini