oude meuk

Onderwerp

Melle Daamen (8 nieuwsberichten)

  • De nieuwe zaal tussen de Stadsschouwburg en de Melkweg in Amsterdam krijgt de naam Rabozaal. Eind dit jaar moet de zaal worden opgeleverd, vanaf februari 2009 wordt hij bespeeld. De Rabobank Amsterdam en omstreken is 'founding partner' geworden van de drie culturele instellingen achter de nieuwe zaal: de Stadsschouwburg, de Melkweg en Toneelgroep Amsterdam. De overeenkomst tussen de bank en de instellingen geldt voor vijf jaar.
    De Stadsschouwburg gebruikt het geld van de bank ook om de verbouwing van het voorgebouw tot 'Stadsfoyer' te financieren. De ingang van het Uitburo, de Theater- en Filmboekwinkel en het bespreekbureau van de Stadsschouwburg komen ook in de Stadsfoyer. De drie instellingen zijn van plan de schouwburg, nieuwe zaal en de Melkweg ook samen te gebruiken voor festivals, waarbij een capaciteit van vijfduizend mensen ontstaat.
    "Toneel is voor sponsoring nogal lastig. Concertgebouwen worden door bedrijven als betrouwbaar gezien: aan een klassiek concert kan weinig fout gaan. Een stuk van Shakespeare dat wordt uitgevoerd door Toneel Groep Amsterdam, kan heel traditioneel zijn, maar er kunnen ook naakte mensen over het podium rennen," zegt schouwburgdirecteur Melle Daamen. "Wij waren dus al blij dat een groot bedrijf het aandurfde met ons in zee te gaan." (Parool, 21/1/08)


  • Toneelgroep Amsterdam, de Stadsschouwburg en het Holland Festival hebben een plan opgesteld om jaarlijks tien buitenlandse producties naar Amsterdam te halen en twee coproducties op te zetten. "Op muziek- en museumgebied is Amsterdam met het Concertgebouw, het Muziektheater en het Van Gogh museum toonaangevend in Europa", aldus Stadsschouwburgdirecteur Melle Daamen, "Maar op toneelgebied blijven we achter in vergelijking met bijvoorbeeld Berlijn of München."
    Het probleem is de kostenstijging van internationale produkties. "Op dit moment kunnen wij grote, belangrijke producties niet naar de stad halen. Internationale theatergrootheden als Christoph Marthaler of Frank Castorf gaan aan onze neus voorbij. Zelfs groepen als die van Alain Platel of Les Ballets C de la B. kunnen we niet meer betalen".
    Het plan kost 2,7 miljoen euro, waarvan 1,9 miljoen afkomstig is uit de reguliere programmabudgetten van Toneelgroep Amsterdam en de Stadsschouwburg. Acht ton moet van de gemeente Amsterdam komen, één ton van diverse fondsen. De gemeente Amsterdam heeft budget beschikbaar voor de internationale positionering van de stad in het kader van 'Amsterdam Topstad'. Op 27 september beslist de gemeenteraad over te toekenning van die gelden. (NRC, 16/9/06)


  • Café Cox, het theatercafé in de Stadsschouwburg Amsterdam, moet worden ontruimd. Dat is de uitslag van een rechtszaak die de schouwburg had aangespannen tegen de beruchte horeca-tycoon Sjoerd Kooistra, eigenaar van het café. Kooistra, die onlangs door de gemeente Amsterdam in de ban werd gedaan, heeft aangekondigd het pand niet vrijwillig te zullen verlaten. De schouwburg heeft een deurwaarder ingeschakeld, die met bijstand van de politie het pand binnen enkele dagen zal ontruimen.
    Café Cox opende 15 jaar geleden haar deuren en werd al snel de stamkroeg van Toneelgroep Amsterdam. In 1997 verkochten de oprichters het café aan Passania, het bedrijf van Kooistra. Sindsdien is het een komen en gaan van uitbaters en bleven de theatermakers weg. Eind 2003 vroeg directeur Melle Daamen de rechtbank om ontbinding van de huurovereenkomst, een verzoek dat op 20 juli werd ingewilligd. (Redactie, 17/8/04)

  • Het gaat erg hard met de kaartjes van 'Cloaca', de tournee is bijna uitverkocht. Er zijn nog wel wat kaartjes voor de voorstellingen in de Stadschouwburg Amsterdam en de Rotterdamse Schouwburg maar Het Toneel Speelt verwacht dat de 54.000 kaartjes allemaal te verkopen, in Nederland een unicum. Ronald Klamer, zakelijk directeur vindt het erg dat de programmering in Nederland zo vol zit dat ze niet langer kunen spelen. Het Toneel Speelt wil daarom in het vervolg nog meer avonden reserveren in de Amsterdamse Stadsschouwburg. Nu staat 'Cloaca' daar 28 voorstellingen en zei Melle Daamen eerder dat hij Het Toneel Speelt als huisgezelschap niet meer zag zitten. Klamer zou een 'uitwijktheater' willen voor succesvoorstellingen of het Engelse systeem, waar succesvolle voorstellingen uit het gesubsidieerde circuit worden overgenomen door vrije producenten. (NRC, 31/10/02)

  • Toneelgezelschappen Courage en Het Toneel Speelt zijn niet langer vaste bespelers van de Amsterdamse Stadsschouwburg. Directeur Melle Daamen: "De omvang van hun voorstellingen en de kwaliteit zijn niet onderscheidend genoeg. Wat mij betreft is er maar één huisgezelschap, en dat is Toneelgroep Amsterdam." Verder wil Daamen meer ruimte voor film, beeldende kunst, nieuwe media en events. Hij wil de schouwburg ontdoen van haar stoffige imago en het bezoekersaantal van 110.000 per jaar naar 190.000 brengen. Als in 2003 met de bouw van de nieuwe vlakkevloerzaal wordt begonnen, zal meteen ook worden gewerkt aan een uitnodigender toegang tot het gebouw. De vitrines bij de ingang zullen verdwijnen en er komt een grand café in de huidige foyer. Daamen: "De schouwburg moet de hele dag toegankelijk zijn." (Parool, 20/6/02)

  • In Theater Bellevue is de Grote Theaterfestivalprijs uitgereikt aan 'Übung' van Victoria en Josse de Pauw. De Erejury, bestaande uit Barbara van Lindt, Melle Daamen en Gerrit Korthals Altes had na het zien van 'De Leenane Trilogie' nog slechts een uur de tijd om de winnaar te bepalen. Ondanks veel voorbereidend werk zei Damen dat er nog veel langer gepraat werd dan van te voren verwacht, zodat de argumentatie nogal kort bleef. Dirk Pauwels, artistiek leider van Victoria, nam de prijs van 50.000 gulden in ontvangst. Hij prees de jury die volgens hem voor kwetsbaarheid had gekozen in tegenstelling tot virtuositeit. Hij dankte de meespelende kinderen, die tijdens de voorstellingsperiode "onderworpen waren aan kinderarbeid".
    De CJP jury koos 'De Grote Oorlog' van Hotel Modern als beste voorstelling. Geen enkele voorstelling op het festival was "zo origineel en vernieuwend", aldus de jury, die de thematiek van de voorstelling "onbedoeld actueel" vond. (VNG, 16/9/01)

  • Meer info over Het Theaterfestival: de erejury zal dit jaar bestaan uit Barbara van Lindt (scheidend artistiek leider van het Gasthuis), Melle Daamen (de nieuwe directeur van de Stadsschouwburg Amsterdam) en Gerrit Korthals Altes (oud zakelijk leider van Toneelgroep Amsterdam). Zij zullen op 16 september de Grote Theaterfestivalprijs uitreiken in Theater Bellevue in Amsterdam. Op dezelfde plaats wordt het festival op 6 september geopend met de 'State of the Union', dit jaar uitgesproken door Job Cohen. In de festivalselectie is dit jaar ook jeugdtheater opgenomen en daar wordt meteen een eigen lezing aan vastgeknoopt: op 14 september houdt Sylvia Andringa (lid artistieke leiding van Het Laagland) de eerste Jeugdtheaterlezing. (VNG, 22/8/01)

  • In juni lijkt er eindelijk een beslissing te vallen over de nieuwe directeurs voor de Amsterdamse Stadsschouwburg. Op dit moment zijn er nog twee kandidaten over die voldoen aan de eisen van de sollicitatiecommissie onder leiding van wethouder van cultuur Saskia Bruines. Zowel Melle Daamen, directeur van de Mondriaan Stichting, als Jacques van Veen, zakelijk leider van het Holland Festival, hebben de test op vermeende managementskwaliteiten overleefd. De nieuwe directeur moet de aanstaande verbouwing van de Stadsschouwburg begeleiden én overweg kunnen met Ivo van Hove, de nieuwe artistiek leider van huisgezelschap Toneelgroep Amsterdam. (Volkskrant, 25/4/01)

praat mee

schrijf een mini