discussies

spelregels

over stuggezaal

nieuwsbrief

bijeenkomsten

archief



gasthuis



Verslag bijeenkomst 4 maart 2001

Praten over theater met een groep mensen op een manier dat je inhoudelijk verder komt is niet vanzelfsprekend (lees: moeilijk) maar wel mogelijk. En uitdagend. Onder dat motto organiseert Stuggezaal.nl live-bijeenkomsten. Tijdens deze bijeenkomsten beginnen we een nieuwe discussie - die voortgezet wordt op de site of we sluiten er een af. Maar een bijeenkomst dient ook om eens in levende lijve verder te praten. En om verschillende manieren om een zinnig gesprek te voeren met een groep mensen uit te proberen.

Op 4 maart jl. was de eerste live-bijeenkomst van Stuggezaal.nl. Onder leiding van de filosofen Ida Jongsma en Dries Boele, beiden filosoof en specialisten in het voeren van het Socratisch Gesprek, praatte een groep van achttien deelnemers - theatermakers, -beschouwers en acteurs over acteren. Vanuit het motto 'In praten over acteren schuilt een visie op acteren' werd ingegaan op de begrippen die we gebruiken om over acteren te praten en wat die zeggen over wat acteren is of zou moeten zijn.

Er werd gesproken in twee groepen. De tijd werd geklokt op anderhalf uur en er waren een aantal spelregels, afgeleid van de regels van het Socratisch gesprek. Zo was er de herhaalregel - je kon gevraagd worden te herhalen wat een ander net gezegd had en maakten we onderscheid tussen zaak-, meta- en strategiegesprek.

Na de discussies konden beide groepen met elkaar de resultaten bespreken. Heldere conclusies waren er niet, wel een inventaris van gebruikte terminologie. De vorm van het Socratisch gesprek werd door sommigen wat schools gevonden, maar dwong de deelnemers wel om bekend gewaande begrippen te definieren. De deelnemers waren nog niet uitgepraat over acteren. Bij de borrel na afloop vlogen termen als 'fusiontheater', 'transformatie' en 'performativiteit' ons om de oren.

Lees hier de discussie-verslagen van Groep A (die ontdekte dat terminologie onerhevig is aan mode) en Groep B (die de 'derde variant' probeerde te beschrijven).