oude meuk

Dossier verkiezingen

Update

Veel sneller dan verwacht moet de Moose-redactie zich weer bezighouden met de cultuurpolitieke koers van de verschillende partijen. Ook voor veel partijen is het veel sneller dan verwacht, hetgeen vooral te merken is aan het feit dat de meesten hun verkiezingsprogramma ongewijzigd hebben gelaten en nieuw elan elders zoeken: in een nieuwe lijst met nieuwe kandidaten, een nieuwe slogan en vaak in een verkiezingsmanifest met daarin de standpunten over de hot items van deze verkiezingen. Theater hoort daar niet bij.
Het is echter niet helemaal een reprise van vorig seizoen. Er zijn een groot aantal nieuwe partijen en in de programma's van de bestaande partijen zijn subtiele, maar voor u wellicht doorslaggevende veranderingen te zien.

De PvdA heeft nog steeds hetzelfde verkiezingsprogramma. In het recentere 'Verkiezingsmanifest' komt kunst wel aan bod. De partij blijft bij de wens om één procent van de rijksbegroting aan cultuur te besteden en vindt de toegankelijkheid van kunst en cultuur voor kinderen belangrijk. Nieuw is dat oud-Cosmicbaas en door Moose getipte staatssecretaris John Leerdam op plaats 17 verkiesbaar is. D66 heeft ook een voormalig theaterdier in haar gelederen: acteur en kamerlid Boris van der Ham staat op nummer vijf. Of dat een verkiesbare plaats is, is nog niet helemaal duidelijk. D66 heeft ook een verkiezingsmanifest, met daarin twee nieuwe opmerkingen. D66 maakt zich hard voor een breed aanbod aan kunst en cultuur, ook buiten de Randstad en wil culturele evenementen in de open lucht bevorderen. Goed nieuws dus voor de zomerfestivals.

De VVD heeft een 'Speerpuntenprogramma' waar cultuur niet in voorkomt en een gewijzigd verkiezingsprogramma dat grotendeels overeenkomt met het oude. Belangrijk is wel dat de financiële impuls voor cultuur en het instandhouden van cultureel erfgoed is gehalveerd: 50 miljoen euro in plaats van 100 miljoen. De liberale staatssecretaris-tip Atzo Nicolai, kandidaat nummer 15, heeft inmiddels ook bestuurservaring op het hoogste niveau. Hij was staatssecretaris voor Europese Zaken in het Kabinet Balkenende. Dit heeft schijnbaar ook gevolgen gehad voor portefeuilleverdeling in de fractie: op bijeenkomsten in het land is oud-minister De Grave nu de woordvoerder Cultuur.

Het CDA heeft wel een nieuw programma, maar niet veel nieuws te melden over cultuur. Woordvoerder Wim van der Camp wil vooral de cultuur met een kleine c en Cultuur met een grote C met elkaar laten praten. Ook de LPF is voor meer aandacht voor cultuur met de kleine c. Hun verkiezingsprogramma bestaat voor het grootste deel uit ballonnen die hun staatssecretaris Cees van Leeuwen eerder opliet: de jaarlijkse verkiezing van een Culturele Hoofdstad van Nederland, een Nederlandse cultuurschool, de tienritten-cultuurkaart en de Nationale Uitlijn komen allemaal in het nieuwe verkiezingsprogramma voor.

Leefbaar Nederland heeft inmiddels een uitgebreide cultuurparagraaf in haar verkiezingsprogram. De partij is ook voor de één procent en legt verder veel nadruk op cultuureducatie en vakkennis in de commissies die subsidie-aanvragen moeten beoordelen.

GroenLinks houdt het bij hetzelfde verkiezingsplan, net als de SGP. De SP heeft wel een nieuw programma maar de paragraaf over Kunst en Culuur is niet gewijzigd.

Wat betreft de nieuwkomers: José Eljon van Lijst Ratelband vindt, in tegenstelling tot de LPF en het CDA, dat Kunst en Cultuur weer met Hoofdletters geschreven dienen te worden. Dit standpunt komt ook terug in hun paragraaf over Kunst en Cultuur, die overigens meer zegt over bedrijfscultuur en sociale vaardigheden dan over meer traditionele cultuurpolitieke onderwerpen. De Nieuwe Communistische Partij heeft een lange cultuurparagraaf. Zij zijn tegen bezuinigingen op kunst en cultuur, tegen sponsoring, vóór het verlagen van de toegangsprijzen en voor vergroting van de invloed van de bevolking op het kunst- en cultuurbeleid, dit om elitaire vormen van kunst te bestrijden.

De Conservatieven.nl van Winnie de Jong, Duurzaam Nederland, feestpartij Partij van de Toekomst, De Partij voor de Dieren, de Vooruitstrevende Integratie Partij en de Alliantie voor Vernieuwing en Democratie hebben geen cultuurparagraaf.

zie ook: Cultuurparagrafen uit de verkiezingsprogramma's van PvdA, VVD, CDA, D66, GroenLinks, SP en SGP, LPF, Leefbaar Nederland

praat mee

schrijf een mini