oude meuk

Dossier verkiezingen

Programma SP

Cultuur

Cultuur is van groot belang, zowel voor de ontwikkeling van ieder mens als voor de samenleving in zijn geheel. In het huidige neoliberale bestel wordt cultuur naar de rand gedreven. Waardevol is vervangen door succesvol en succesvol is volgens deze neoliberale filosofie synoniem voor winstgevend. Cultuur als vermaak, als een verhandelbaar product, als business. In deze visie is slechts dat wat verkoopt de moeite waard. Het onderkennen en beschermen van de intrinsieke waarde van cultuur als maatschappelijk instituut is noodzakelijk, om haar rol in de samenleving te garanderen. Alleen dan kan voorkomen worden dat cultuur maatschappelijk geïsoleerd raakt, of simpelweg opgaat in de vermaakindustrie.

Halt aan commercialisering

De invloed van de commercie op de cultuur dient teruggedrongen te worden. De overheid moet hiertoe meer middelen vrijmaken. Minimaal één procent van de rijksbegroting moet naar cultuur gaan. Daarmee wordt tegengas gegeven aan de oprukkende macht van de commercie en de daarmee samenhangende verschraling van het cultuuraanbod. De overheid dient eerstverantwoordelijke te blijven voor de bewaking van ons cultureel erfgoed, de bevordering van cultuurdeelname en de ondersteuning van culturele diversiteit. Zij dient daarbij uit te gaan van cultuur in brede zin, ongeacht de vraag of er sprake is van professionele dan wel amateuristische uitingsvormen.

Positie kunstenaars verbeteren

Kunstenaars moeten weer kunstenaars mogen zijn, in plaats van ondernemers. Kunstenaars die gebruik maken van de Wet inkomensvoorziening kunstenaars mogen in de toekomst hun volledige bijstandsuitkering houden, met een bijverdienmogelijkheid van 125% van het bijstandsniveau. Daarnaast moet het beroep dat kunstenaars op de Wik doen niet langer aan een maximale duur gebonden zijn.

Uit het verkiezingsprogramma 'Eerste weg links', te bekijken op: www.sp.nl

praat mee

schrijf een mini