oude meuk

Onderwerp

Erik Vos (4 nieuwsberichten)

 • Erik Vos' verblijf in Tartastan is onderdeel van een groot plan om de Oost-Europese opera op te stoten in de vaart der volkeren. Eurostage, Stichting Global City Opera en 30 Nederlandse provincietheaters hebben hiervoor een plan gemaakt. Tussen 2001 en 2003 zullen West-Europese regisseurs werken met de operagezelschappen van Kazan (Tartastan) en Rousse (Bulgarije). De deelnemende provincietheaters garanderen twee produkties per jaar van deze operahuizen te programmeren. Voor de financiering voor deze ontwikkelingshulp is 9, 1 miljoen subsidie aangevraagd bij de ministeries van Buitenlandse Zaken en OCW en het Fonds voor de Podiumkunsten.
  Van het Nederlandse opera-aanbod komt 75 procent uit Oost Europa, maar deze produkties worden steeds ouderwetser. Behalve Erik Vos' 'Falstaff' en de 'Nozze di Figaro' staan ook bewerkingen van Dario Fo's 'Barbier van Sevilla' en 'L'Italiana in Algeri' in de planning. De Nederlandse Opera, waarvoor Fo de ensceneringen maakte is hier niet zo heel gelukkig mee. Maar Peter Ultee, directeur van Eurostage zegt de rechten hiervoor bij Dario Fo zelf te kopen. (AD, 9/11/00)

 • Erik Vos is hard aan het werk bij de Staatsopera van Tatarstan in de voormalige Sovjet Unie. Hij is bezig met een nieuwe enscenering van Verdi's opera 'Falstaff'. In maart en april volgend jaar zal deze voorstelling in 22 verschillende theaters in Nederland te zien zijn. De samenwerking met Tatarstan is tot stand gekomen met behulp van Eurostage, een impressariaat dat in Nederland op grote schaal voorstellingen distribueert uit Oost-Europese landen.
  Vos zegt dat hij niet alleen op vakmanschap is gestuit, maar ook op een reeks problemen. Zo vroeg de directie bij het zien de maquette voor het decor: "Waar is het decor?" en zijn veel zangers volgens Vos "vergroeid met de clich├ęs van hun rollen". Daarnaast heeft hij gelukkig ook "groene bladeren aan de takken aangetroffen". (Volkskrant, 8/11/00)

  meer over: decor, opera


 • Op het tiende Landelijk Festival Amateurtheater in Amsterdam is de TOP Theaterprijs uitgereikt aan 'Eeuwgenoten' van Yolande Bertsch en Daria Mohr, geproduceerd door de Schouwburg Utrecht. De jury, bestaande uit Erik Vos, Alida Neslo en Jeroen van den Berg, vond de voorstelling "uitzonderlijk door de keuze van de spelers en de thematiek". De Publieksprijs werd gewonnen door 'Tralievader' van Theatergroep de Golf. (AD & VNG, 19/6/00)

  meer over: Alida Neslo


 • 'In de Arena' heet het eerste boek van Erik Vos, waarin hij zijn theaterherinneringen opschreef. Alles staat er in, van zijn eerste acteerpogingen als vierjarige roodgemutste kerstkabouter tot aan de regie van 'Oidipous', zijn afscheidsvoorstelling bij de Appel. Aad Nuis hield een feestrede bij de presentatie van het boek, die plaats vond in het Appeltheater. (Volkskrant, 4/10/99)

  meer over: De Appel


praat mee

schrijf een mini