oude meuk

Dossier verkiezingen

Stemadvies

Het is verkiezingstijd; tijd voor "lekker kleuren", zoals we dat bij Moose zeggen. Waarschijnlijk wordt uw stemvoorkeur voornamelijk bepaald door uw tandartsrekening, uw bejaarde moeder en uw auto, of, als u iets idealistischer bent, zoekt u naar een partij die iets doet aan de bodemvervuiling, Schiphol of de auto van de buren. Als het u echt allemaal om het even is, zou u zich natuurlijk kunnen laten leiden door de beleidsvoornemens van de politieke partijen op het gebied van de Kunst.

Ga alleen niet zoeken naar standpunten over toneel of theater. De politiek zwijgt erover. En als de PvdA spreekt over Cultuur, dan bedoelen ze daarmee kunst en sport. Wie in theaterwetenschappelijke kring betoogt dat een voetbalwedstrijd ook een soort theater is, zal nog steeds op veel verzet stuiten. Bij de PvdA echter is dit een algemeen aanvaard standpunt.

De SGP heeft een nauwere kijk op het begrip Cultuur. Als een kunstuiting de toets van de Bijbel niet kan doorstaan, dan noemt de SGP dat graag Barbarij. We vinden de term 'Barbarij' een geweldige vondst van de SGP en we zullen dit etiket voortaan op elke voorstelling van Nieuw West, Cyrus Frisch en Johan Doesburg plakken. Daar hebben wij geen bijbel voor nodig.

Nieuwkomer Leefbaar Nederland heeft zich nog niet erg in het veld verdiept. Wij zochten in hun verkiezingsprogramma tevergeefs naar het woord Kunst. Het woord Cultuur komt welgeteld één keer voor, in de zin: "Het gaat nu om een veelomvattende strijd tegen rechts-radicale stromingen in de islam die doelbewust gebruik maken van het wapen van de terreur ter bestrijding van de invloed van onze moderne westerse cultuur in de wereld." Zo'n veel omvattende strijd schreeuwt natuurlijk om een leuk kunstbudget op de begroting, maar daarover wordt dan weer met geen woord gerept.

Is er nog subsidiegeld te verdienen in één van de vele verkiezingsprogramma's? Jawel. Een van de eerste doelstellingen van Kunsten'92 bereikt tien jaar na dato eindelijk een aantal verkiezingsprogramma's: PvdA, D66, GroenLinks en SP willen één procent van de rijksbegroting reserveren voor kunst en cultuur. Voor de SP en GroenLinks is die één procent zelfs het minimum. Moose vindt dat natuurlijk een uitstekend streven en stelt dus een coalitie tussen deze partijen voor. Dit echter onder de strikte voorwaarde dat de staatssecretaris voor cultuur niet van de PvdA komt. Voor je het weet zitten we nog vier jaar aan Rick vast. Nee, een SP'er; dat lijkt ons wel wat. Wie weet schopt de Gouden Tomaat het dan wel tot staatsprijs.

zie ook: Cultuurparagrafen uit de verkiezingsprogramma's van PvdA, VVD, CDA, D66, GroenLinks, SP en SGP

praat mee

schrijf een mini