theaterpraat

Theatergroep MAX. na prachtige adviezen in nood

TF1MAX Het geheven vingertje.jpg

Theatergroep Max. leek in mei nog het een na grootste jeugdgezelschap van Nederland te worden met een belofte van 1.2 miljoen. Inmiddels is duidelijk dat door ambtelijk en politiek getouwtrek Max. met opheffing wordt bedreigd.

Zo is het gegaan: Max krijgt in mei van de Raad voor Cultuur een prachtig advies, een plek in de basisinfrastructuur en meer dan een verdubbeling van het budget te weten €700.000 toegezegd. Uit het advies: “De Raad vindt dat Theatergroep Max. heeft bewezen over overtuigende artistieke en zakelijke kwaliteit te beschikken. De instelling maakt voorstellingen van een hoog artistiek niveau, bereikt een groot publiek en onderscheidt zich op het gebied van de educatieve activiteiten.”

Max. krijgt in mei van de Rotterdamse Raad voor Kunst en Cultuur als nieuwkomer, vrijwel het geheel gevraagde budget €300.000 geadviseerd. Uit het advies: “De Rotterdamse Raad voor Kunst en Cultuur adviseert zeer positief over de aanvraag van Theatergroep Max. en zou het gehele gevraagde bedrag beschikbaar willen stellen (…) De groep maakt voorstellingen van hoge kwaliteit en van de educatieve functie en de inzet op het gebied van talentontwikkeling wordt veel verwacht.”

De Provincie Zuid-Holland geeft aan dat er alle moeite gedaan wordt het gezelschap voor Zuid-Holland te behouden. Max. lijkt het op één na grootste jeugdgezelschap van Nederland te worden. Na het tweede advies van de Raad voor Cultuur in juni trekt de Gemeente Rotterdam aan de bel: de ambtenaren wilden het advies van hun kunstraad niet honoreren. Ze willen geen gezelschap met een, in hun termen, negatieve bruidschat. OCW gaat terug naar het subsidieniveau van 2006 en dat is voor Max. naar €290.000. Inmiddels heeft Rotterdam inderdaad besloten af te haken omdat het extra geld dat OCW afgelopen week in een convenantoverleg aangaf te willen besteden aan de basisinfrastructuur, niet voldoende blijkt voor Max. in Rotterdam.

En nu heeft Max. vandaag gehoord dat de Provincie Zuid-Holland de subsidie aan Max. wil afbouwen. Tegen de afspraken van de commissie Zeevalking in, is het de enige provincie in Nederland die niet bij wil dragen aan de basisinfrastructuur voor de jeugd. Zij willen een provincie nieuwe stijl worden en alle producerende instellingen afstoten. Kortom: deze ontwikkeling betekent het einde van Max..

Intussen speelt theatergroep Max. op TF1 Het geheven vingertje. Een voorstelling die ook genomineerd is voor de Gouden Krekel en de VSCD Mimeprijs.

reacties

Tja, fantastisch: een hele stelselwijziging zonder ook maar 1 vorm van regie. Het Rijk ‘verzint’ een nieuwe structuur, krijgt zowaar min of meer het veld mee, krijgt ook nog eens voor elkaar dat gemeentes klaar staan het hunne te doen voor die basis-instellingen, maar dan: dan geeft het Rijk niet thuis. De chaos slaat toe. Gemeentes zien zich opeens op hun uppie geplaatst voor financiering van iets wat toch echt eerst elders bedacht is. En tja, daar passen ze voor. Nog begrijpelijk ook. Het (bijna-)Rotterdamse voorbeeld Max. staat niet op zichzelf, trouwens. Hier in Utrecht is de verwarring niet minder groot. Een stadsgezelsschap dat er toch echt niet kan komen, wanneer het Rijk niet - al was het maar op een minimaal niveau - meedoet. Dito voor jeugd-regiogezelschap & jongerenclub Dox. Afijn: improvisatietheater zonder regisseur heeft zijn spannende kanten. Maar ontaardt een zo vaak in spektakel zonder kop of staart. Zo ook nu. Toch?

04/09/2008 - 15:43

Ja, dit is werkelijk ongelooflijk. Wat een enorme schande. Een groep die zo goed is, met zulke exceptionele kwaliteiten. Een ambtenaar zou de naam alleen met de hoogste eerbied in de mond mogen nemen. Ik hoop dat alle adviseurs die deze groep hebben beoordeeld tot in den treuren bij leden van de Tweede Kamer gaan lobbyen. Max moet zo snel mogelijk veilig gesteld worden. Tot die tijd zal het gezelschap als triest voorbeeld dienen van wat gulzige ambtenaren met zwakke tanden kunnen aanrichten.

Dank voor dit treurige nieuws. Ik blijf graag op de hoogte!

04/09/2008 - 17:20

Ik ben onthutst, wat een schokkend verhaal. Ik vond die move naar Rotterdam zo’n ontzettend goed idee. Het gaat toch knettergoed met Max zou je zo denken, deze zag ik echt niet aankomen. Misschien kan die staking bij Het geheven vingertje komende weken nog geheel anders ingezet worden?

Floortje 05/09/2008 - 21:05

Ja, het is echt een belachelijke situatie. Typisch geval van tussen de wal en het schip. MAX heeft zulke goeie adviesen gekregen, heeft al drie zilveren krekels in ontvangst mogen nemen waarvan er 1 goud is geworden in 2005. Het geheven vingertje is ook nog in de running voor goud! MAX is geregeld geselecteerd voor het theater festival. Hoofdzakelijk positief beoordeeld in de pers. Kortom een vooraanstaand jeugdtheatergezelschap dreigt op te houden met bestaan. Momenteel lobbyen ze zich suf bij MAX in de hoop dat OCW nog bij gaat springen.

Ik hou jullie op de hoogte, mochten jullie ondertussen nog belangrijke politieke figuren op straat tegen komen, trek ze dan even aan hun mouw en val ze lastig met deze kwestie!?

06/09/2008 - 11:18

.

Terry 06/09/2008 - 15:34

We vinden het ongelooflijk wat hier dreigt te gebeuren. We kunnen het ons letterlijk niet voorstellen dat een Max zou moeten verdwijnen. Max, een gezelschap dat prachtig en grensverleggend theater maakt en daarin al heel lang een constant hoog niveau haalt. Een gezelschap dat bovendien nieuw talent de ruimte geeft en hen daarmee wint voor het jeugdtheater. En niet alleen inhoudelijk succesvol is, maar ook op allerlei plekken opduikt, steeds meer voorstellingen speelt voor een groeiend publiek…kortom een sterke onderneming is!

Verbijsterend dat je net geselecteerd bent voor het Theaterfestival (als jeugdgezelschap op zich al een hele prestatie) en dan dit zwaard boven je hoofd ziet hangen. Dat je het slachtoffer wordt van bestuurlijk falen. In de verdrukking raakt tussen overheidslagen die alleen maar naar elkaar kunnen wijzen. Dit kan toch niet!

Laat Rotterdam kiezen voor kwaliteit en niet voor een bruidsschat! Laat de minister en zijn ambtenaren het Raadsadvies lezen en dus gewoon met een oplossing komen!

Heel veel sterkte gewenst in de strijd.

Het kan niet, het mag niet, dus het zal ook niet!

Theater Artemis

Theater Artemis 11/09/2008 - 15:15

ik stel voor om naar de rechter te stappen!!!

manna 20/09/2008 - 11:09