theaterpraat

Het Nieuwe Seizoen

Hoera! Het nieuwe seizoen is begonnen. Helaas merk ik dat ik er nog niet zoveel zin in heb. Het nieuwe seizoen voelt als een paar nieuwe, knellende schoenen, waarvan ik me nu niet kan voorstellen dat ik er al die voorstellingen mee moet gaan aflopen. Maar de ervaring leert dat het inlopen snel genoeg gaat. De paar voorstellingen waar ik het meest naar uitkijk:

  • ‘Hemel boven Berlijn’ van Ola Mafaalani bij TGA; extreem ambitieus en politiek. Helaas doet Nick Cave niet mee. (première: 8 oktober)
  • ‘Vrede’ van Keesen & Co; nieuwe tekst van Rob de Graaf over nabestaanden, de eerste uren en dagen na een overlijden. Kan gruwelijk larmoyant worden, maar ook een hoogtepunt van het seizoen. (première: 25 november)
  • ‘Wie is er bang voor Virginia Woolf’ van Hummelinck Stuurman; Gerardjan regisseert! Porgy en Olga zijn George en Martha! Om Sam Jackson te citeren: “You either want to see that, or you don’t”. Precies Sam. (première: 27 januari 2007)
  • ‘Hoofd’, Ro Theater; Jetse Batelaan gaat voor het eerst aan de slag bij een groot gezelschap. De kersverse Erik Vos Prijswinnaar baseert zich voor ‘Hoofd’ op ‘De Gedaanteverwisseling’ van Kafka. Cool. (première: 25 mei 2007)
  • ‘Doctor Atomic’ van De Nederlandse Opera; OK, het is niet mijn officiële genre, maar ik vind moeilijke semi-atonale moderne muziek dus tof, ja. Naar de nieuwe opera van John Adams kijk ik dan ook al een paar jaar uit. Het gaat over Oppenheimer en wordt Da Bomb in het volgende Holland Festival (première: 17 juni 2007)
(En ja natuurlijk ga ik ook naar de Oresteia van Simons, de nieuwe Boukje Schweigmann, de nieuwe Maria Goos (2x), Ivo die de Romeinen van Shakespeare doet, het jubileum van Dirk Tanghe, Mightysociety4, Marcus Azzini die Charlie Brown doet en al die kleine shit die nu nog niet bekend is.)

Simber op 28/08/2006 - 20:53   13 reacties

reacties

Voor iemand die niet zoveel zin heeft, heeft u toch best een gezonde trek. Ik zal u op eerbiedige afstand volgen. Met dien verstande dat wat mij betreft veel tijd voor vlaams toneel moet worden ingeruimd.

colson (niet geverifiëerd) 29/08/2006 - 10:21

Ik kan niet anders dan mij daarbij aansluiten en mij in mijn eigen lichtknellende schoenen persen

RvH 29/08/2006 - 11:30

Fijn, medestanders ;-)
@colson: het Vlaamse toneel doet mijn bloed ook vaak sneller stromen, maar het is altijd moeilijk om aan het begin van het seizoen te achterhalen wat wie waar wanneer precies en vooral wat er dan naar Nederland komt. Heb jij tips? (Anders Bram wellicht?

Simber 29/08/2006 - 12:39

Iets over de vlaamse vlijt.

Tsja, Tg Stan natuurlijk ( van het vorig seizoen het niet zo geweldige Of/niet, vrijdag in de Balie. Bovendien ook nog Onomatopee, 12 - 16 september in Frascati); De Tijd vanzelfsprekend ( met Husband and Wives in de herhaling - 15 en 16 september in Frascati- en Een Schitterend Gebrek op 24 oktober in de Toneelschuur; Theater Antigone komt met Geliefd Monster - daar moet je 11 oktober voor naar de Utrechtse Schouwburg, of wachten tot 18/19 oktober als het in de Brakke Grond komt. Ook Dede le taxi komt, 3 januari in Leiden. Nou ja, en dan is er natuurlijk NTG Gent (Een totale Entführung zou iets bijzonders kunnen worden, maar eerder is er de kans om Welcome in my backyard op 2 en 3 september in de Brakke Grond te zien) en het Toneelhuis.

Ongelukkigerwijs zal ik zelf de meeste van deze vroege voorstellingen missen. Maar ik wacht op de herkansingen verderop in het seizoen.

colson (niet geverifiëerd) 29/08/2006 - 18:59

Ok, ik heb er dan weer helemaal zin in. En behalve bovenstaande ook speciaal in het volgende:

Onomatopee, van en met de niet alleen Stan maar ook de heer De Koning en de heer van Biesheuvel.

Bambie 11 van Bambie, met ook Marlies Heuer en Rene van ‘t Hof

Groener Gras van Bonte Hond: Voetbal en mime in Almere. Dit is mijn leven.

Rinoceros van DNA. Ionesco, door DNA en ook Sanne Vogel en Sabri Saad El Hamus. Welk een onwaarschijnlijke combinatie van leuke mensen.

De Mexicaanse Hond heeft iets met Ariane Schluter, Piere Bokma en Carice van Houten. Dat kan erg ergelijk worden, maar misschien ook erg goed.

En het Carre Kerstcircus, maar dat duurt nog best lang….

Floortje 29/08/2006 - 21:57

Vlaams? In derde editie van de Hel van het Noorden is Comp.Marius, de groep van Waas Gramser en Kris van Trier de centrale gast. Dat wil ik niet missen. En wat te denken van Onegin, naar de roman van Poesjkin in de regie van Guy Cassiers? Tussen 7 en 14 maart 2007 ben ik in Groningen om Vlaams theater te zien. Dat weet ik nu al.

RiRo 30/08/2006 - 10:18

Beste RiRo,
van 7 t/m 14 maart ben je meer dan welkom in Groningen bij de Derde Hel!, maar op 28/09 bij Een totale Entführung ook; of op 31/10 bij Het leven een droom; 07/11 De Tijd: Een schitterend gebrek; 06/12 Het Toneelhuis: Mefisto for Ever; 13/12 Wim Vandekeybus; 09/01 Olympique Dramatique: De Lieutenant of Inishmore; 17/04 Need Company/Viviane de Muynck: Alles is IJdelheid; 02/05 Peeping Tom; 15/05 Lod: The Attendants Gallery; 16/05 NT Gent: Brandhaarden! Sorry Simon voor deze spam.

René van der Pluijm (niet geverifiëerd) 30/08/2006 - 17:45

Maar René, waar heb jij dan zin in? Behalve bovenstaande natuurlijk. Kom op verras ons met snoepjes die ons nog niet waren opgevallen.

Floortje 31/08/2006 - 07:53

Naast bovenstaande snoepjes ben ik benieuwd naar de Wunderbaum-film Maybe Sweden en hun nieuwe voorstelling Magna Plaza; de Lange Dagreis naar de Nacht-versie van Eric de Vroedt; Nachtschade door Victoria; Hemel boven Berlijn door TA; Richard III door Ro Theater; Ceremonia: De Damen; HNT + Annette Speelt Othello; TA + NTGent: Oresteia; De hoek door Boukje Schweigmann en Theun Mosk; Wankel Evenwicht door Carver & OT; TA + NTGent: Maeterlinck; August August August bij De Paardenkathedraal; Odyssee door Paul Kooij bij Bonheur; Tragedie door TA; Het Toneelhuis: Een geschiedenis van de wereld in 10,5 hoofdstuk; Peeping Tom met het laatste deel van hun trilogie: Le Sous-Sol; Elk wat wils, Iets van Shakespeare door De Tijd; Brokeback Mountain door Wetten van Kepler; Mighty Society IV; Olga Zuiderhoek en Porgy Franssen in Virginia Woolf geregisseerd door GJ Rijnders; The Hairy Ape door Els Inc; de drie Shakespeares die Ivo van Hove regisseert in het Holland Festival… En dan nog veel Internationale voorstellingen èn Dans èn Marianne Faithful èn Ute Lemper èn… Genoeg om naar uit te kijken (hoewel ik dat mezelf min of meer heb afgeleerd)!

René van der Pluijm (niet geverifiëerd) 31/08/2006 - 08:49

ik zie juist uit naar wat simon ‘de kleine shit’ noemt. mede omdat ik er zelf al jaren trots deel van uitmaak.

Don Duyns (niet geverifiëerd) 31/08/2006 - 20:57

Bedoeld Simon niet nog kleinere shit dan joe shit. Is joe shit dan niet bv al enorm bekend? Nee ik heb net even gespiekt in bv den TIN database, daar zijn nog geen projecten bekend. Joe gaat toch iets doen bij HadA dacht ik? Of ben ik abuis? Joe hebt hier ruimte voor schaamteloze plugging. Theaterdirecteuren dan dat ook hier. Maar daarna ook met de bilen bloot, welke kleine shit heb joe zin in!

Floortje 31/08/2006 - 21:30

Hee, Don, begrijp me niet verkeerd: Kleine shit is Da Shit! Kleine shit regeert!
Maar kleine shit heeft meestal geen seizoensbrochure waarin ik lekker kan krassen… Of, wat ook vaak gebeurt: staat er in een seizoensboekje van HadW of Gasthuis gewoon dikke lariekoek, omdat de kleine shit echt nog geen benul heeft waar ze een jaar later theater over gaan maken (of: waar ze subsidie voor gaan krijgen), en dan de wanhopige publi maar een soort algemeen altijd-goed-verhaal opdist. Niks mis mee, maar ik hou me dus enorm aanbevolen voor tips op dit gebied.

Simber 31/08/2006 - 21:49

Mijn shit is inderdaadde beste shit ;-) Maar als de verschrikkelijke Ivo van Hove zijn zin krijgt met W. Schaap als zijn apostel kunnen we binnenkort allemaal stoppen maken en alleen nog voorstellingen van de Grote Theatermakers bezoeken. Inderdaad een deja vu naar de oude VNT-pamfletdagen. Maar, om met Joling te spreken, ‘ik heb er de kracht niet meer voor’. En verder ga ik inderdaad een hoop leuke dingen doen, i keep you posted.

don duyns (niet geverifiëerd) 03/09/2006 - 10:29