moosers

Praatjes van Bram

De ene dag blijkt dat in Nederland Wilders zo ongeveer mag zeggen wat ie wil , de volgende dag besluit de schepen (=wethouder) van Cultuur van het uit de Oost-Vlaamse klei getrokken Temse Annemie Blommaert dat een try-out van de onvolprezen Vitalski niet mag doorgaan. Officieel wegens ‘te duur’ . Een dictaduur dan, ja. Update: leve wiki! “Spotnaam voor de inwoners van Temse is ‘azijnzeikers’ . Bespottelijk, zegt U?

Lees meer

Bram op 09/04/2008 - 14:30  

Hugo Claus, Vlaanderens literair monument, is vandaag in het Middelheimziekenhuis in Antwerpen op 78-jarige leeftijd overleden. Hij leed al enkele jaren aan Alzheimer en heeft om euthanasie gevraagd.Naast proza en poezie schreef Claus verschillende toneelstukken, waaronder “Bruid in de Morgen”, “Vrijdag” en “Thuis”. Daarnaast bewerkte hij klassieke teksten als “Macbeth”, “King Lear” en “Phaedra”.Momenteel speelt Olympique Dramtique een bewerking van zijn roman “De Geruchten”.

Lees meer

Bram op 19/03/2008 - 15:22   5 reacties

Altijd al eens in de cultuurtempel Vooruit in cultuurstad Gent willen staan, maar vinden diegenen die daarover gaan je werk maar niks? Dan is dit misschien een interessante piste om te volgen. Meer uitleg vind je hier.Samenleggen, iemand?

Lees meer

Bram op 01/03/2008 - 08:39  

om Simber zijn nieuwsbericht goed gevolg te geven:”Henk Schut stapt volgend jaar februari op als algemeen directeur en artistiek leider van Dogtroep. Schut kwam in 2004 bij het internationaal werkende gezelschap voor locatietheater uit Noord en maakte een doorstart met de groep, die voor de periode 2005 - 2008 een aanzienlijke korting op de structurele subsidie kreeg te verwerken. Schut ervaart de leiding van een dergelijk gezelschap als een keurslijf, dat niet goed is voor zijn persoonlijke artistieke ontwikkeling, aldus een woordvoerder van de Dogtroep. Hij gaat door als freelance theatermaker.” aldus AT5.Zie ook de website van de Dogtroep.

Lees meer

Bram op 07/12/2007 - 17:38   3 reacties

bron: www.vti.beIn memoriam Els Baeten(1947-2007)In de nacht van woensdag 7 op donderdag 8 maart is VTi-medewerkster Els Baeten in haar slaap overleden. Al bijna twintig jaar was Els als onderzoekster kunst- en cultuurbeleid aan het Vlaams Theater Instituut verbonden. Vanachter torenhoge stapels papier leverde ze haar bijdrage aan de bloei en professionalisering van de podiumkunsten. Zo was ze nog druk in de weer met het masterplan voor de dans en het internationale luik van onze veldanalyse.Het onverwachte nieuws heeft ons met verstomming geslagen. Buiten ronkt de lente, hier hangt een onwezenlijke stilte. Het Vlaams Theater Instituut rouwt om een fijne en gedreven vrouw. We wensen familie, vrienden en kennissen van Els veel sterkte.Els Baeten werd in 1947 geboren te Turnhout. In 1969 studeerde ze als sociologe af aan de KULeuven. Daarna ging ze er aan de slag bij de Studiegroep voor Cultuurbevordering van het Sociologisch Onderzoeksinstituut. Met prof. Urbain Claeys verrichtte ze onderzoek naar cultuurspreiding, participatie en andere aspecten van het kunst- en cultuurbeleid. In die periode voerde ze via de universiteit al opdrachten uit voor de Warande in Turnhout en het Vlaams Theater Circuit (VTC), de voorloper van het VTi.Bij de oprichting van het Vlaams Theater Instituut in 1987 werd Els door VTi en TIN aangesproken voor een studie over het kunstbeleid op Europees niveau, in het kader van de IETM-meeting in Amsterdam. Sindsdien bleef ze er werkzaam als beleidsonderzoeker. Ze publiceerde en redigeerde verschillende boeken en onderzoeksrapporten, zoals Het gemurmel van de muze (1993), Vlaanderen in Europa (1995) en Theater buitengaats (1999). Daarnaast schreef ze regelmatig tijdschriftbijdragen over kunst en cultuurbeleid in Vlaanderen, Brussel en Europa. Op woensdag 14 maart om 10 uur kan je afscheid nemen van Els in de Sint-Geertruikerk te Leuven.

Lees meer

Bram op 13/03/2007 - 11:42  

Het moose-lijstje van festivals op komst begint en eindigt bij Tweetakt en Cement.Maar in my hometown Turnhout, net over de grens in België, staat er nog een festival op stapel: Storm op komst .Storm op komst is de dappere poging om de leemte die het vertrek van Tweetakt uit Vlaanderen achterliet, op te vullen. Dapper ten eerste, omdat het met een minimum aan middelen in elkaar wordt gestoken. Dapper ten tweede, omwille van de bijzondere programmatie. Wedden dat je er dingen zien kan die je nog nooit eerder zag, en waarschijnlijk ook niet meer zal zien? Bijvoorbeeld een Italiaans sprookje, Taiwanees poppentheater of Frans peutertheater . Centrale gast is de onvolprezen Dimitri Leue.Trouwens, Storm op komst is een kinderkunstenfestival, met aandacht voor meer dan theater.Kom kijken, want dit klein pareltje is de moeite van het ontdekken waard.

Lees meer

Bram op 26/02/2007 - 10:48   2 reacties

(foto: Raymond Mallentjer)Damn, is de vermaledijde kwaliteitskrant De Standaard me toch nog voor. Sorry MOOSERS, ik dacht ze de loef af te kunnen steken, maar helaas …Don Verboven wordt dus de nieuwe festivalleider. Who the hell is Don Verboven, vraagt de gemiddelde MOOSER zich vast af. Wel:” Don Verboven, afkomstig uit Hoogstraten (°1976) studeerde af aan de Dramatische Kunstafdeling van het RITS in Brussel, waar hij samen met zijn afstudeerklas het theatercollectief ‘Bronstig Veulen’ stichtte. ‘Bronstig Veulen’ kaapte drie jaar lang de prijzen weg op het festival Theater aan Zee in Oostende. Nadien werd Don Verboven vier jaar lang programmator van datzelfde festival, en lag mee aan de basis van de groei van ‘TaZ’. Het organiseren van festivals en het maken van voorstellingen vormen twee rode draden door zijn carrière. Don Verboven was onder andere artistiek leider van de eerste editie Wintervuur in Antwerpen, en leidt het Bâtard festival in Brussel. Voorstellingen maakte hij voor CC Berchem, Nieuwpoorttheater, DAStheater, enz…”Tenslotte is Don Verboven de regisseur van het deze week nog lopende locatieproject Paradijs voor Futlozen bij Het Gevolg, waar ondergetekende zijn dagelijkse boterham verdient.

Lees meer

Bram op 26/09/2006 - 08:33   2 reacties

Terwijl Amsterdam TF1, TF2, TF3, TF26, TF49 en wie weet hoeveel nog voor de kiezen krijgt, kon je de afgelopen weken in deSingel in Antwerpen terecht voor Het Theaterfestival , weet u nog wel? Afscheidnemend festivalleider Michel Price kreeg de handen op elkaar en de stoelen gevuld, een geslaagde doorstart heet dat dan.Nu hij vertrekt, moet er een nieuwe naam komen. Ik ken deze al, maar mag niets verklappen, bij pot en pint gezworen …Maar hou moose in de gaten …

Lees meer

Bram op 20/09/2006 - 09:01   2 reacties

Wat in Vlaanderen Het Theaterfestival heet, is in Nederland T-F4, na T-F2 (het fringe-gedoe) en T-F3 (de verdieping voor vakidioten). Ook wij hebben onze jury en dus onze selectie, en die komt weliswaar niet helemaal overeen, maar toch, Johan Simons is de grootste gemene deler. Of dat nu als compliment moet worden gezien, laat ik aan u over.

Lees meer

Bram op 18/05/2006 - 10:05  

12 > >>
Syndicate content