theaterpraat

Hugo Claus overleden

Hugo Claus, Vlaanderens literair monument, is vandaag in het Middelheimziekenhuis in Antwerpen op 78-jarige leeftijd overleden. Hij leed al enkele jaren aan Alzheimer en heeft om euthanasie gevraagd.Naast proza en poezie schreef Claus verschillende toneelstukken, waaronder “Bruid in de Morgen”, “Vrijdag” en “Thuis”. Daarnaast bewerkte hij klassieke teksten als “Macbeth”, “King Lear” en “Phaedra”.Momenteel speelt Olympique Dramtique een bewerking van zijn roman “De Geruchten”.

Bram op 19/03/2008 - 15:22   5 reacties

reacties

Heftig nieuws. Goed, de man was oud. Maar toch… wat een stukken1 Vrijdag, Bruid in de morgen, meesterwerken. G h z z.

Don (niet geverifiëerd) 19/03/2008 - 22:15

Ik moet mijn excuses bieden. Heb via internet naar de Britse kranten gekeken en er is geen enkele melding dat hij overleden is. Dat in tegenstelling met mijn Mexicaanse studiegenoot die het wist terwijl hij geen NL’s spreekt.

Er is ook geen melding dat de voormalige man van de beruchte pornoster Sylvia Krystel overleden is…

Terry 20/03/2008 - 20:33

Sylvia Kristel is inmiddels w/meer bekend als geliefd charismatische toneelactrice.

Wel weer een regering rijker, maar een monument armer. Arme Belgen. Gisteravond laat op de avond op vier televisie netten Claus. Laten we oesters eten om hem te eren.

Floortje 20/03/2008 - 23:11

Op de weg naar België hoorde ik mensen praten in de verleden tijd over Hugo Claus, dat is een nare manier om te ontdekken dat een icoon uit de Nederlandstalige (theater)literatuur overleden is. Gelukkig draaide Studio Brussel in elk intro van een liedje een gedicht door Hugo zelf voorgedragen. Dat was erg mooi!

Pinguin 21/03/2008 - 11:13

Mijn punt eerder ging meer over Engeland dan Claus - entertainment vóór literatuur - maar tegelijkertijd was het gemaakt zonder aandacht voor de vrouw met wie hij een zoon had.

Vandaag is er nog geen melding in de Britse kranten maar wel op de website van de BBC. Daar wordt hij genoemd als schrijver van ‘The Sorrow of Belgium’ en in de tweede zin - om mijn punt te maken - ‘He was once married to Sylvia Krystel, star of the Emmanuelle erotic films’.

Er is toch een fragment van de toespraak van Guy Verhofstadt maar het klinkt minder mooi in het Engels.

Aan mijn universiteit moesten de studenten Nederlands met literatuur als vak Claus lezen. ‘Het verdriet van België’ was geweldig, liet een voor ons minder bekend beeld van België zien en beantwoord een aantal vragen over dat ingewikkelde land.

Terry 21/03/2008 - 16:33