minirecensies

Alles

Ik had in het verleden veel over het Syndicaat gehoord en dit was dan eindelijk de eerste keer dat ik er iets van ging zien. Ik wist al dat de theatertekst was geschreven door Esther Gerritsen, zij is van de Schrijversopleiding Utrecht en heeft echt hele sterke teksten. Ze heeft ook mooie boeken geschreven, echt een aanrader is bijvoorbeeld “Tussen een persoon”. Met een positief gevoel ging ik dus zitten en liet alles op me afkomen. Vier acteurs, drie buitenaardse wezens en één mens spelen alles. De drie buitenaardse wezens komen van Planeet “Alles” en moeten wennen aan alle gewoontes van de mensheid op aarde. Hierdoor worden sommige onzinnige gewoontes heel erg benadrukt wat een heel leuk effect heeft op de kijker. De sterke teksten worden snel en duidelijk afgevuurd, soms haak je daardoor even af maar daar kunnen de acteurs niks aan doen. Veel lof voor de teksten van Esther Gerritsen nogmaals! Echt een jeugdtheatervoorstelling is het niet, wat overigens wel de bedoeling is van de makers. Hiervoor zijn de teksten toch net iets te moeilijk. De duur van de voorstelling was precies goed, echt langer hield ik al die binnenkomde info niet vol!

Dionizuz gezien 25/09/2003

Een eerste opvoering van een verse tekst, ook al is dit een reprise, is natuurlijk de tekst zoveel mogelijk volgen. En dat is ook gedaan. De muziek, het decor, de kostuums en speelstijl passen allemaal bij elkaar. Hierdoor misschien een beetje rood op rood, maar ach daar kijk je overheen. De tomaat voor het toch niet goede spel van de acteurs, waarschijnlijk simpel gehouden voor de ‘jeugd’ maar het was wel heel erg simpel spel.

Ping gezien 24/09/2003

Uiteraard hulde aan de tekst van Esther Gerritsen…Mooi decorontwerp, interessante muziek, maar het acteerwerk was toch niet wat het had moeten/kunnen zijn.

M gezien 24/09/2003

Erg leuk, erg goed. Drie buitenaardse wezens (een blauw vierkant, een paarse buis en een verfrommeld papiertje) van de planeet Alles, waar van alles maar 1 is, komen op aarde en proberen zich voor te doen als echte mensen. Het stuk maakt prachtig duidelijk hoe willekeurig wij mensen met elkaar omgaan. Het levert zeer komische situaties op. Esther Gerritsen heeft een erg goed stuk geschreven en de regie en het spel van het Syndicaat sluiten daar perfect op aan.

X gezien 24/09/2003

Tekst van Esther Gerritsen begint sterk, maar halverwege lijkt het alsof ze ermee klaar was. Tweede helft is dan ook nogal voorspelbaar en netjes. Verder vond ik dat er nogal naar geacteerd werd, maar dat zal wel een keuze geweest zijn. Fijne muziek, dat wel.

SvdB gezien 07/09/2002 op Het Theaterfestival

Je zit toch vooral naar Esther Gerritsen te luisteren. Wel leuk van vormgeving en zo, maar toch niet helemaal wat ik verwacht had.

BV gezien 05/09/2002 op Het Theaterfestival

Geweldig geestige verhandeling over 3 buitenaardse wezens die op zoek zijn naar een veertje in de volumeknop. Goed spel door Niek van der Horst en zijn collega’s. Prachtig Lijnenpatroon op de vloer en ook de schotten blijken zeer functioneel. Blijkbaar houden de beste makers voor jongeren juist geen rekening met wat er van hen verwacht wordt, maar doen ze waar het om gaat: theater maken!

ME gezien 06/09/2002 op Het Theaterfestival