oude meuk

Onderwerp

Turkije (5 nieuwsberichten)

  • FACT gaat internationaal. De voorstelling 'Global life' van Mechteld Prins zal van 11 t/m 13 mei spelen in het Karaca Theater in Istanbul. De voorstellingen vinden plaats op uitnodiging van de Rotterdamse Kunststichting, en gedeeltelijk in het kader van een forum over onverwerkt verleden. (VNG, 2/4/00)

  • De Koerdisch-Nederlandse regisseur Celil Toksöz organiseert het Festival Kina, in Amsterdam, Rotterdam, Utrecht en Den Haag, voor Turks migrantentheater uit heel West Europa. Turkse migranten maken ander theater dan dat in Turkije, maar ook anders dan in West Europa. Het festival wil onderzoeken wat nu precies migrantentheater is. Toksöz leidt in Amsterdam sinds 1995 Tiyatro Kina. In Turkije werd Toksöz als Koerd flink gediscrimineerd. Vanaf zijn 18e zat hij viereneenhalf jaar in de gevangenis wegens lidmaatschap van een revolutionaire organisatie. In een gevangenis las hij klassiekers uit de toneelliteratuur, die waren vermomd als pulp-romannetjes. In 1986 vluchtte hij naar Nederland, omdat hij in Turkije weer werd gezocht. Terwijl hij illegaal werkte in een Beverwijkse shoarmazaak zag hij voorstellingen van alle stukken die hij had gelezen. In 1990 ging hij naar de regie-opleiding. Terug wil hij niet meer, maar hij maakt nog wel voorstellingen over heimwee, onrecht en het leven tussen twee culturen. (NRC, 8/3/00)


  • In het Nieuwe de la Mar in Amsterdam is een benefietavond gehouden voor de slachtoffers van de aardbeving in Turkije. De Turkse acteur Altan Erkeli speelde drie monologen uit zijn voorstelling 'Inadina Yasamak'. Meral Taygun, actrice en artistiek leider van de Amsterdamse Toneelschool, las werk voor van de schrijver Nazim Hikmet. De avond werd afgesloten door cabaratière Jetty Mathurin. (Parool, 20/9/99)

    meer over: benefiet


  • De Turkse komiek Kirca is in hongerstaking gegaan nadat het televisiestation waarop zijn show werd uitgezonden een dag uit de lucht is gehaald. Kirca had in zijn show namelijk een minister beledigd. (Volkskrant, 4/11/98)


  • Van 21 t/m 26 april vindt in Amsterdam het Tiyatro Festival plaats, een Turks theaterfestival. Drie van de belangrijkste Turkse theatermakers bezoeken ons land om voorstellingen te geven in het kader van het festival. Organisator Tonguç Y. Oksal: "Turken die hier wonen vinden theater vaak elitair, terwijl Nederlanders het idee hebben dat Turkije alleen een buikdanscultuur kent." (Theatermaker, 29/4/98)


praat mee

schrijf een mini