oude meuk

Onderwerp

Rijk de Gooyer (3 nieuwsberichten)

  • In een allesonthullend interview heeft Rijk de Gooyer verklaard dat hij twee jaar voor de CIA heeft gewerkt. Hij was van 1959 tot 1961 spion in Berlijn, toen hij daar op een toneelschool zat. De Gooyer was destijds drie maanden regie-assistent bij Bertolt Brecht. Vlak voor hij naar Berlijn vertrok, vroeg de Binnenlandse Veiligheids Dienst of hij voor een maandelijkse vergoeding van 3000 gulden inlichtingen wilde geven. "Ik moest naar Duitsland om die opleiding te doen en had geld nodig. Toen ben ik via de BVD voor de CIA gaan werken", aldus onze ex-spion bij 'Nova'. Zijn undercover activiteiten bestonden voornamelijk uit eten in Oost-Berlijnse restaurants met als hoogtepunt een diner aan tafel met DDR-leider Walter Ulbricht. Hij zegt zelf niemand verraden te hebben en het geld nodig gehad te hebben "om een borreltje te kunnen drinken". Een deskundige, Cees Wiebes, noemt de vergoeding fors maar niet onwaarschijnlijk. Net als geestelijken en journalisten, werden acteurs vaak gerecruteerd. Een woordvoerder van de AIVD, de opvolger van de BVD, kon geen commentaar geven op de onthullingen van De Gooyer. (ANP & NRC, 11/10/02)

    meer over: Berlijn, Brecht


  • Rijk de Gooijer trekt zich terug uit 'Bocht en Bumpers', het nieuwe stuk van Paul Haenen. De Gooijer was ziek tijdens een groot deel van de repetities. Geruchten zeggen echter dat De Gooijer zeer veel moeite had met het uit zijn hoofd leren van de tekst. Peter Faber neemt zijn rol over. (AD & VNG, 2/2/00)


  • Olga Zuiderhoek en Rijk de Gooijer zijn voor het eerst sinds 'De thuiskomst' van Pinter weer samen op het toneel te zien. Ze spelen volgend seizoen in 'Bocht & Bumpers', een nieuw stuk van Paul Haenen. Titus Tiel Groenestege regisseert de voorstelling die op 3 maart in Haarlem in première gaat. (AD, 1/7/99)

    meer over: Olga Zuiderhoek


praat mee

schrijf een mini