oude meuk

Dossier verkiezingen

Cox Habbema

Cox Habbema (geboren 1944, Amsterdam)

Vrouw die iedereen in theaterland blijft verrassen met haar carrière-sprongen. Bij het Amsterdams publiek vooral bekend als de naamgeefster van theatercafé Cox. Maar ook tot in de verste uithoeken van de wereld bewonderd om haar rol in 'De Stilte rond Christine M.', een feministische speelfilm uit de jaren '70. Dat het café haar naam draagt is niet geheel toevallig: ze was ten tijde van de opening de directeur van de Amsterdamse Stadsschouwburg.

Cox Habbema begon haar loopbaan als regisseur en actrice in 1968 bij Toneelgroep Centrum. Daarna vertrok ze voor vijftien jaar over het ijzeren gordijn om in Berlijn aan het Westerse oog ontrokken Brechtiaans theater te maken. Ze kwam weer terug en was van 1986 tot 1996 directeur van de Stadsschouwburg. Na onduidelijke toestanden vertrok aldaar om zich te storten op het besturen, adviseren en consulteren en bleef af en toe ook nog wat toneelspelen en regisseren.

Tijdens haar voorzitterschap van de commissie 'Cultuur en Fiscus' en van de Federatie van Kunstenaarsverenigingen is ze bij zowat iedereen in het veld regelmatig over de vloer gekomen, vooral veel bij het Ministerie van OC&W. Dat pakte overigens niet altijd goed uit: de FKV werd door Rick van der Ploeg zo'n beetje de nek om gedraaid.

Momenteel is ze voor twee jaar de 'Cultuur Intendant' van Almere. In de polder ligt ze in de clinch met de Leefbaar Almerianen die wel eens willen weten wat ze daar allemaal in de DDR heeft uitgespookt. Maar ze kan wel tegen een stootje, haar carrière strategie is: "Je moet er altijd vanuit gaan dat zelfs je beste vriendin op jouw stoel wil zitten".

Natuurlijk wordt zij niet staatssecretaris: Ze is zelf tegen de post van staatssecretaris en vindt dat er eigenlijk een Minister van Cultuur zou moeten zijn.
Natuurlijk wordt zij wel staatssecretaris: Almere, are you kidding? Dat is toch helemaal niet mondain genoeg, deze dame past veel beter in Den Haag.

zie ook: NRC & VNG, 13/7/00
en ook: Volkskrant, 26/4/00
en ook: VNG, 22/3/00
en ook: AD, 29/10/99
en ook: Moose geeft Punten aan Cox Habbema
en ook: IMDB: 'De stilte rond Christine M'

praat mee

schrijf een mini