theaterpraat

'Wilhelmina' is Joop's afscheidscadeau

Een afscheidscadeau van Joop van den Ende aan tv-kijkend Nederland. Zo noemt de NCRV in de wandelgangen de vierdelige dramareeks ‘Wilhelmina’, die 2 april begint. Van den Ende stak er zeven miljoen gulden in, de NCRV zelf twee. Of het geld er ooit uitkomt, is de vraag, al zijn er reeds gesprekken met het buitenland. Het lijkt Van den Ende weinig te kunnen schelen. “Ik had persoonlijk behoefte dieper te gaan, toen dit kwam dacht ik: dit is het ideale project. Ik heb ook iets met sterke persoonlijkheden.”
Het tv-drama is wezenlijk anders geworden dan het toneelstuk. Ontbraken bij voorbeeld prins Hendrik en prins Bernhard in het toneelstuk als persoon, op tv zijn ze nadrukkelijk van de partij. Ook de tijdspanne is langer; op tv begint het meteen als Wilhelmina op tienjarige leeftijd tot het koningschap wordt geroepen. Haar poppen moeten weg en, zegt haar moeder, ze is een flinke mens die niet loopt te jammeren. Wilhelmina zal er altijd gehoor aan geven, slechts een enkele keer breekt ze.
“We hebben gezocht naar de juiste balans tussen waarheid en fictie om een zo getrouw mogelijk beeld te geven van een personage, zonder te verkrampen door bij ieder detail het waarheidsgehalte als uitgangspunt te nemen. ‘t Is historisch drama, daar moeten de mensen maar aan wennen”, stelt regisseuse Olga Madsen.
Anne Wil Blankers speelt behalve als die nog heel jong is in de serie weer Wilhelmina, Van ‘t Sant is een rol van Mark Rietman, Jasperina de Jong is koningin Emma, Hendrik krijgt gestalte door Johann van Bullow en later door Victor de Wachter, Juliana wordt gepeeld door Mirjam Stolwijk en Bernhard door Geert Lageveen. (ANP, 19/3/01)

zie ook: Olga Madsen neemt ‘Wilhelmina’ over

Moose op 19/03/2001 - 00:00  
meer over Anne Wil Blankers, Joop van den Ende, televisie