theaterpraat

Theo d'Or voor Ria Eimers

Ria Eimers en Steven van Watermeulen hebben respectievelijk de Theo d’Or en de Louis d’Or gewonnen. De trofeeën zijn maandagavond uitgereikt in de Rotterdamse Schouwburg. Eimers won haar prijs met haar rol van Hekabe in ‘De Trojaansen’ door het Onafhankelijk Toneel. Volgens de jury groeit de actrice uit tot “het brandpunt van de voorstelling met haar tegelijkertijd heftige, wendbare en ingetogen speelstijl”.
Van Watermeulen werd bekroond voor manier waarop hij Tom speelde in ‘De Wespenfabriek’ van het Ro Theater. “De volstrekte overtuiging waarmee Steven van Watermeulen zijn personage met heel zijn lichaam en met alle registers van zijn stem een ziel en gestalte geeft en je als toeschouwer onderdompelt in zijn schokkende relaas echoot nog lang na de voorstelling na”, aldus de jury.
Beide toneelprijzen worden sinds 1955 uitgereikt en bestaan uit een gouden plak gemaakt door Eric Caus. De prijzen voor de beste bijrollen werden gewonnen door de drie spelers van de voorstelling ‘Onder Mannen’ van het Noord Nederlands Toneel. Margôt Ros kreeg de Colombina, Geert Lageveen en Frank Lammers wonnen elk een eigen Arlecchino.
De VSCD Mimeprijs 2001 ging naar ‘De Buikspreekster’ van Golden Palace voor het stuk. Artistiek leider van Artemis Matthijs Rümke kreeg de Prosceniumprijs vanwege zijn bijdrage aan het het toneel in het algemeen. Rümke regisseerde onder andere de ‘Driestuiversopera’ van het Noord Nederlands Toneel. (ANP, 11/6/01)

zie ook: Ria Eimers genomineerd voor Theo d’Or

Moose op 10/06/2001 - 23:00  
meer over Matthijs Rümke, Ro Theater