theaterpraat

Theaters Broadway in problemen na aanslag

Als gevolg van de terroristische aanslagen in Washington en New York zijn de theaters op Broadway in een grote crisis geraakt. De eerste dagen na de aanslag bleven de theaters gesloten, nadien bleef het grote publiek weg. Dit, ondanks de oproep van burgemeester Giuliani, die de New Yorkers en vooral de toeristen heeft opgeroepen om zich ondanks alles weer in het uitgaansleven te storten. Voor een aantal producties is deze oproep al te laat gekomen: vijf musicals hielden zondag hun laatste voorstelling en de première van zeker één andere musical is geschrapt omdat de investeerders zich hebben teruggetrokken.
Zo’n honderd acteurs zijn hun baan kwijt. Er is al een verlies van miljoenen dollars geleden. De musicalindustrie heeft ondertussen crisismaatregelen genomen. Concurerende bedrijven op Broadway zetten een gezamenlijke reclamecampagne op en de acteurs van de langlopende musicals (‘Chigago’, ‘Les Misérables’, ‘The Full Monty’, ‘The Phantom of the Opera’ en ‘Rent’) leveren een maand lang een kwart van hun salaris in. De eigenaars van de grote theaters innen voorlopig geen huur. Bovendien probeert aan aantal eigenaars de kaartverkoop te stimuleren door van elk verkocht kaartje vijf dollar te doneren aan het Twin Towers Fund.
Ook de acteercarrière van de dochter van de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Linda Powell ondervindt gevolgen. Maandag trok zij zich om veiligheidsredenen terug uit een toneelstuk dat in Londen wordt ingestudeerd. Volgens de woordvoerster van het National Theatre zou de 35-jarige Powell vanaf volgende maand optreden in ‘Jitney’, een stuk over een taxibedrijf in Pittsburgh dat zich afspeelt in de jaren zeventig. (Volkskrant, 25/9/01)

zie ook: Het gaat goed op Broadway

Moose op 24/09/2001 - 23:00  
meer over 11 september, Broadway