theaterpraat

Simons vertrekt bij ZT Hollandia

Johan Simons vertrekt per september 2005 bij ZT Hollandia. Hij wordt artistiek directeur bij het Publiekstheater in Gent. Simons heeft inmiddels veel buitenlandse contacten opgedaan, maar kiest toch weer voor een vast huis: “Ik ben een familiemens, ik heb een familie om me heen nodig.” Hij wil het Publiekstheater modelleren naar Het Toneelhuis.
Simons wil ZT Hollandia goed achterlaten, met jonge mensen aan het roer. “Dit gezelschap is momenteel op de toppen van zijn kunnen en zijn roem, ik zou niet weten hoe ik dat nog acht jaar zo kan houden, dat lijkt me een onmogelijke opgave.” Eindhoven heeft hem ook niet enorm kunnen inspireren: “De stad, het gebouw, ik heb er weinig mee. Als je hier de deur uitstapt sta je meteen op een troosteloze parkeerplaats. In Gent staat het theater aan een prachtig plein.”
Simons erkent dat zijn beslissing te maken heeft met de dreigende bezuinigingen op cultuur: “In Nederland wordt de spoeling dun en juist op dat internationale werk zou wel eens bezuinigd kunnen worden.” Tot 2005 gaat Simons nog een voorstelling regisseren in M√ľnchen, een opera in Parijs en de ‘Oresteia’, een grootschalige samenwerking tussen zijn oude en nieuwe werkgever. (Volkskrant, 8/7/03)

Moose op 07/07/2003 - 23:00  
meer over Eindhoven, Het Toneelhuis, Johan Simons, ZT Hollandia