theaterpraat

Paardenkathedraal wordt De Utrechtse Spelen. Dus...

dus.png

In een show die voor Jos Thie’s doen opvallend weinig helicopters, paarden en Mini & Maxi bood, presenteerde het nieuwe stadsgezelschap van Utrecht zich vanavond aan het theatervolk. De nieuwe naam: De Utrechtse Spelen. De afkorting: DUS. De website: klik hier. De vraag: hoe maak je nu duidelijk dat ze Hamlet spelen? De Utrechtse Spelen speelt Hamlet? De Utrechtse Spelen Hamlet? DUS Hamlet? Geen idee…

Oja, en ze spelen dus geen Hamlet. Wel The Beauty Queen of Leenane in het eigen theater en een maand lang(!) De Ingebeelde Zieke in de Stadsschouwburg Utrecht (laten we hopen dat ze daar nog wat mee gaan doen, want de preview van Paul R. Kooij was saaaai). De Warme Winkel wordt het huis-jonge honden-gezelschap en Vincent Rietveld was ondanks een matige, zelf-referentiële presentatie de enige die een Jostieband grap wist te maken.

Verder projecties, draadloze koptelefoons, Ronald Giphart, industriële locaties, een zingende Gerrie van der Klei, waanzinnig plat educatietoneel, verwijzingen naar Homo Ludens van Huizinga, een uitstekend geheim gehouden naam en geen champagne na afloop. Chapeau. Dus.

reacties

How much did this night cost? Because it looked so cheap. The whole of Utrecht's theater world goes there to have a little puppet explaining to them the meaning of 'location theater' in some condescending video where an actor pretends to be blanco about his job, and nice little Jos enlightens him.

Did you see any foreigners anywhere? I didn't, and that's also funny, when having an entire class of children looking at the corniest performance I've ever seen in this country. Is that really a vision of getting theater out in the real world?

This hasn't even started and I already want it to end. Dus.

LA (niet geverifiëerd) 28/01/2009 - 01:00

He gezellig, zo’n engels gesprek voor een gezelschap dat zich juist zo enorm uitput om het lokale van de onderneming te benadrukken.

Ik vond de Metamorfose ook nogal keurig. Ik had me verheugd op 200 paarden, helicopters of dan op z’n minst Albert Verlinden. Een voorzichtig beginnetje, waarschijnlijk strategisch heel verstandig, maar als voorstelling wat saai.

De Warme Winkel move was een verrassing, maar de schnabbel act, was voor Theater Kikkerbezoekers al bekend. Ben benieuwd waar ze die nog maar hebben uitgehaald. Moet worden uitgeschreven en repertoire worden.

De witheid van het stadgezelschap, met als voorbeeld de keurige K. Boekeschoolklas), was wel opvallend. URBAN staat op de website dan ook voor: industriele locatie voorstellingen in de stad. Mmm. Waarmee ze duidelijk meer de gabber dan de hiphoprichting in de wereld kiezen. Dus.

Floortje 28/01/2009 - 15:34

He mysterieus verdwenen bijdrages van Pieter. Nu slaat mijn eerste zin weer wat minder ergens op. Flauw dus.

Floortje 30/01/2009 - 15:00

Als dit de plaatsvervanger moet worden voor Growing Up, Aluin en Paardenkathedraal is er binnenkort weer voor tien jaar herstelwerk aan de winkel. Schande, schande, schande! Dus brengt het in de afgelopen jaren moeizaam opgebouwde Utrechtse theater terug tot een slechte en goedkope prut, voor elk wat wils. Foei jos Thie, schaam je! En iedereen die hier niet tegenin durft te gaan uit angst zijn baantje te verliezen. Schaam je diep!

Utrecht (niet geverifiëerd) 31/01/2009 - 23:27

Wij hebben vrijkaarten ontvangen voor The Beauty Queen Of Leenane en willen deze graag verzilveren. Hoe gaat dit in zijn werk.

Hoor graag van u.

Met vriendelijke groet,

Riet Scharff

Riet Scharff (niet geverifiëerd) 20/02/2009 - 13:53

Wat een belediging voor de herinnering aan Dirk Tanghe, deze eerste voorstelling van DUS, The Beauty Queen. Een aanfluiting!

tg 11/03/2009 - 21:03