theaterpraat

Omroep C, te ja of te nee

omroepc.png

Over een week moeten ze de 50.000 leden hebben, de arme Don Quichotes van Omroep C. Inmiddels grijpen ze naar door andere asprinant-omroepen geïnitieerde wanhoopstactieken zoals ruzie maken met bestaande omroepen in de krant of een heel serieus hoofd. Ik heb er weinig fiducie in. Maar wordt ik zelf lid? Tot nu toe niet…

Het probleem is toch dat ik het de welmenende oudere heren -zoals voorzitter Ad ‘s Gravezande- niet toevertrouw om een kunstprogramma te verzorgen waar ik daadwerkelijk naar zou kijken. Kunstprogramma’s van de publieke omroep doen namelijk altijd het volgende: kunst heilig maken; de kunstenaar centraal stellen; kunst uitleggen voor een algemeen publiek; kiezen voor de meest toegankelijke kunst.

Als Omroep C nou eens een programma zou maken dat precies het omgekeerde zou doen, dwz: kritisch en oneerbiedig zijn; de ervaring centraal stellen; de passie voor kunst van het publiek aannemen of zelfs overdrijven; en kiezen voor de meest extreme vormen, mensen en werken. Daar zou ik wel lid voor worden.

Is er iemand al lid? Waarom wel/niet? En hoe zou jouw ideale kunstprogramma op de buis eruit zien?

Simber op 19/03/2009 - 22:17   11 reacties
meer over televisie

reacties

Volgens mij zie je het niet helemaal goed. Las net je posting en ben ook direct naar www.omroepc.nl gesurfd. Daar wordt je al begroet door o.m. Halina Reijn (filmpjes bovenin) die juist de oude garde op de korrel neemt, het lijkt mij daarom al meer dan een club oude mannen. Niet alleen de oude Krabbé is van de partij, ook Erwin Olaf, Janine Jansen, Nanine Linning en andere 'jonge' creatieven. Snap wel dat ze Krabbé naar voren schuiven, om een omroep te starten moet je natuurlijk veel mensen aanspreken.
Don Quichottes moeten ze wel zijn denk ik, want dat maffe omroepbestel is een onbestuurbare tanker geworden. In heb er respect voor dat ze het tenminste proberen. Ik begrijp wel dat in Hilversum geld beschikbaar is voor kunstprogramma’s en dat dat meestal wordt uitgegeven aan programma’s waar ik al heel lang niet meer voor thuis blijf. Meer inhoudelijke programma’s zou ik toejuichen, ipv de volgende ‘op zoek naar weet-ik-wie’ of andere pulp die het stempel ‘cultuur’ krijgt. Ik wil ook een programma over wat er te zien is in Nederland, wat voor mij is. Te vaak kom ik erachter dat ik exposities, theater, films heb gemist. Ondanks dat er veel informatie is via internet en zo. Het is denk ik teveel informatie geworden om nog te kunnen volgen.
Ruzie maken met andere omroepen zie ik ze niet doen, wel fel reageren op uitspraken van een netmanager (mooie naam voor een onduidelijke functie). Terecht, hij heeft een ferme tik op de vingers gekregen in de 2e Kamer van de minister. Mooi feuilleton op de site van de omroep. Zoals ik het lees zijn ze in Hilversum goed bang voor de komst van een echte cultuuromroep. Ik ga lid worden, moeten we allemaal doen.

José Bakker (niet geverifiëerd) 22/03/2009 - 13:40

Is er een serieuze poging om meer en anders te willen dan wat de publieke omroep nu aan kunst te bieden heeft en dan zonder één steekhoudend argument gaan uitleggen waarom je geen lid zou worden. Dat kan ik niet anders uitleggen dan behoudzucht, of gebrek aan nieuwsgierigheid of simpelweg krenterigheid, of alle drie. Of het wat gaat worden met Omroep C? Geen idee, maar ik heb er graag een paar luttele euro’s per jaar voor over om daar achter te komen.

Marc van Warmerdam (niet geverifiëerd) 23/03/2009 - 01:21

De arme ‘Don Quichottes’ strijden ervoor om meer kunst te ontsluiten via de massamedia. Bewonderenswaardig, mijn steun hebben ze. De kans bestaat dat ze het niet halen. Met de toon die je aanslaat draag je daar direct aan bij. Want windmolens worden nagejaagd. Jij hebt er weinig fiducie in. Jij bent geen lid geworden. Je zet niet die simpele stap die misschien een ietsiepietsie bijdraagt aan een beter cultureel klimaat op de buis. Meer zichtbaarheid van wat zich afspeelt. Jij roept niet alle Moosers op om lid te worden. Je rolt de hemdsmouwen niet op en gaat actief de barricades op. Omroep C zal het wel niet halen. De juiste houding! Heel verantwoord. Heel zuur. En Cultureel Nederland? Zij wentelt zich in haar eigen arrogantie. En naïviteit. Die worden straks wakker als Geen Stijl en Wakker Nederland de tv-avonden gaan verplatten. Je kunt op je vingers natellen wat daarvoor zal sneuvelen. Kunstredacties bij de dagbladen zijn al gedecimeerd. Wanneer steeds minder mensen kunnen vernemen dat je iets maakt, zul je steeds minder publiek verwelkomen wanneer je het maakt. En tenslotte verdien je niet meer genoeg om iets te kunnen maken. Of komt er niemand meer kijken. Waar ging het ook alweer mis? Wat had je kunnen doen?

Pieter van Elten (niet geverifiëerd) 24/03/2009 - 17:12

Ik moet er echt niet aan denken om mijn socialnetwerks te vervuilen met het serieuze hoofd van Krabbé. Heeft iemand al iets gezien op facebook?

Krabbé, daar word ik dus niet lid van. En mooi dat Simber via een omweg Geen Stijl in het omroepbestel weet te krijgen. Ik denk een Geen Stijlse “Kunst omdat het moet” wel weer een nieuwe ontheiligde blik op kunst kan hebben, waar Simber zich misschien dan weer door aangesproken kan voelen?

Krabbé met lasers. Das wel misschien wel een goed idee…

Floortje 25/03/2009 - 13:33

Aan de stroom van Geen Stijl en Wakker Nederland valt toch niks te veranderen, er zijn te veel domme mensen die achter iemand aanlopen die het hardst roept wat hen bevalt.

En slimme mensen die van kunst en cultuur houden voel zich toch te goed om naar zoiets als een TV te kijken, toch?

Pinguin 25/03/2009 - 15:24

Ik word lid, geef ze opnieuw het voordeel van de twijfel. Maar wat zijn dan de ideeën? Niets van vernomen. Weet iemand dat? Meer talking heads pratend over Kunst? Niets op tegen maar geen toegevoegde waarde. Er lijkt wel een groot netwerk achter te zitten, misschien zit daar wel het belang, maar laat C. zich dan ook realiseren dat de toekomst is aan de camjo’s docs op de huid van de kunstenaar. Frank Scheffer online in ShareThis formaat, dat is wat ik wil. GEEEEEN talking head over het verschil tussen theater en filmacteren blablabla, met uitleg voor de debiel in een NPS kleurtjes en met zwijgend publiek op de achtergrond met een watertje op een bijzettafeltje. Ik wil het grote gebaar en filmers met smoel. Zo, klaar.

iTheatre (niet geverifiëerd) 26/03/2009 - 15:56

Ik ben lid geworden van omroep C. Eerder al heb ik me lid van Llink laten maken. Vpro en Bnn betaal ik ook al aan. Allemaal kruimelwerk, een serieuze stellingname is dat niet te noemen. Kostte het maar zoveel als een krant. Gelukkig zijn die trouwens (nog) niet publiek. Maar ze brengen wel cultuur- en boekenbijlages die ik graag consumeer. Voor sport zijn radio en tv beter.

Enkele jaren geleden nam cabaretier Jeroen van Merwijk het initiatief voor het Nieuw Elitair Elan. Zeg Ja tegen Nee. Want er is al genoeg televisie voor een breed publiek. Het is even stil komen te liggen, maar ik zou er zo voor betalen.

Ik wil recensies op tv. Discussies over voorstellingen. Gedoe. Op normale tijdstippen. Ja maar dan zit je toch in het theater? Nee. Voor theatertelevisie blijf ik thuis.

eswé 26/03/2009 - 21:43

Word lid. Net zoals ik. Waarom? Om dat gene wat bij andere omroepen zeldzaam is, namelijk interessante onderwerpen (muziek, film, beeldende kunst, theater, he misschien zelfs een opera die normaal op zondagochtend om 09:00 wordt uitgezonden) te zien. Laat je verleiden tot hun wanhoopsdaad: maak ook anderen lid en verdien geld. Kom op, saaie tv en hufter tv bestaat al genoeg! Wakker Ned en Powned zijn al binnen. Nu Omroep C nog…

Mick (niet geverifiëerd) 29/03/2009 - 05:44

Simber. Omroep C heeft het net niet gehaald. Fijn toch? Goed gevoel. Wentel je in zelfgenoegzaamheid. Koester je retoriek. Schaam je voor je gebrek aan durf. Cultiveer je imago. Blijf vooral toekijken. Kies geen kant. Dan weet je zeker dat jij niets aan verandering bijdraagt. Hoe ziet dat eruit in de spiegel? En ’s-Gravesande schrijf je dus met een koppelstreepje en een ‘s’. Gediskwalificeerd.

Pieter van Elten (niet geverifiëerd) 31/03/2009 - 23:13

Norm niet gehaald? Hoe kan het ook? Als je bedenkt welk happy few percentage culturrelminded genoeg is in dit inmiddels zo triviale, middelmatige landje, dan is de eis absurd onnadenkend geweest om zomaar te eisen dan een C omroep dezelfde norm moet halen als de andere doorsnee aspiranten, die hun aanhang halen uit de miserable many. Wat verwacht je in dit klimaat van het denknivea van de bedenkers van het systeem? Andere minderheidsgroepen zetten hun hakken in het zand als ze zo gediscrimineerd worden. Daar zijn wij jammer genoeg te druk, en te misschien idd wel te netjes voor.

d.zomer (niet geverifiëerd) 12/04/2009 - 18:37