theaterpraat

Moose eerste toeschouwer in nieuwe zaal Stadsschouwburg

ssba.jpg

Vorige week zaterdag nam Moose deel aan de eerste ‘bouwhelmtour’ door de nieuwbouw van de Stadsschouwburg Amsterdam. De tour begon in de rotonde in het oude gebouw. De oude directiekamers aan de Leidsepleinkant zijn inmiddels gestript en doorgebroken en er is nu doorzicht van het Leidseplein tot aan de Marnixstraat. De ingangen aan beide zijden zullen open gaan en het wordt nu al zichtbaar dat de nieuwe Stadsfoyer (die CafĂ© Stanislavski zal gaan heten) gigantisch wordt.

De binnendoorgang naar de nieuwe zaal is er nog niet, dus we gingen buitenom naar de ingang aan de Lijnbaansgracht. Via erg veel trappen bereik je de ingang van de nieuwe zaal. Die zaal is ook al enorm groot. Je kunt je bijna niet voorstellen dat ze zo’n reusachtige bak kwijt kunnen in het kleine stukje tussen Melkweg en schouwburg.

De nieuwe zaal is niet een echte zwarte doos: de publieksruimte (tamelijk steil en met een lichte waaiervorm) wordt door een proscenium gescheiden van het toneel. Aan de zaalkant van het toneel komt een voortoneel op lift, dat gebruikt kan worden als orkestbak, extra ruimte voor stoelen of dat bij het toneel getrokken kan worden. Met een scherm kunnen zaal en podium van elkaar gescheiden worden, zodat je in een toneel-op-toneel situatie toch een ‘echte’ zwarte doos kunt maken. Dit is ook de opstelling die de Melkweg meestal zal gebruiken voor popconcerten of Dance-events. De bierleidingen zijn al gelegd.

Tenslotte konden we nog hoger, naar de repetitieruimte van Toneelgroep Amsterdam, die een eigen dakterras heeft, met greenroom voor de acteurs. Vandaar heb je een fantastisch uitzicht over de stad, speciaal op de bouwput van Joop’s theaters in de Marnixstraat

De Schouwburg wil deze tours iedere laatste zaterdag van de maand gaan doen. Meer info op ssba.nl

Hieronder een paar foto’s. Meer op Flickr.
Veel mooiere foto’s bij Digidaan.

DSC04901.JPG

DSC04900.JPG

Simber op 02/11/2008 - 00:48  
meer over nieuwbouw, Stadsschouwburg Amsterdam