theaterpraat

De weken van polarisatie

Obama-theatre.jpg

We eindigden vorige keer met de constatering van Cees Langeveld dat er te veel theaters zouden zijn in Nederland. Onmiddelijk kroop Hans Onno van den Berg in de pen om te argumenteren dat er juist te weinig theaters zijn. Maar echt vuurwerk werd het niet. Te veel theaters, te weinig, wat is eigenlijk de tegenstelling? Tomato/Tomatoe/let’s call the whole thing off.

Minder compromissen werden bereikt in Amsterdam, waar wethouder Carolien Gehrels in de Boekmanlezing pleitte voor meer invloed van de politiek op de kunsten en afschaffing van het Thorbecke-principe. Een gelegenheidscoalitie van VVD en de Kunstraad zijn tegen, de kunstsector zelf is eigenlijk wel voor. Maar de gemeenteraad is tegen, en dus verdwijnen haar plannen alsnog in een hele diepe la.

Een durfal die zich niet zo makkelijk laat archiveren is Arjen Stuurman, die boldly goes where no vrije producent has gone, en een serie van drie Tsjechov-voorstellingen gaat maken onder de titel Tsjechov3, geregisseerd door Gerardjan Rijnders, met o.a. Pierre Bokma, Olga Zuiderhoek, Paul R. Kooij en vele anderen.

En op het Holland Festival verdeelde Christoph Schlingensief de meningen. Zoals gewoonlijk

En verder:

Simber op 17/06/2009 - 19:41