theaterpraat

De week van de ingehouden adem

30088729.JPG

Na de prijzenregen van september is er altijd die heerlijke, rustige week vóór de eerste grote premières (dit weekend Ultimo en Glengarry Glen Ross). Dat geeft nog even tijd om na te denken over het plan van TF om vanaf 2011 te openen met een grote zaal-première. Dat lijkt raar, maar is eigenlijk wel logisch gezien de grootste bedreiging van het festival: te weinig interessant grote zaal-toneel.

Ga maar na: vorig jaar selecteerde de jury alleen Romeinse Tragedies, dit jaar kostte het vinden van de verplichte vijf grote zaal-voorstellingen veel moeite (liet juryvoorzitter Clairy Polak doorschemeren) en moest er gesmokkeld worden (De Geit). Tijdens het festival kon TGA gewoon De Kruistochten spelen in de oude zaal van de Stadsschouwburg. 

Dat is nu allemaal nog niet zo erg, maar in 2011 is het nieuwe Nieuwe de la Mar open en wil het festival rond het Leidseplein per avond zo’n 3000 stoelen vullen. Maar waarmee?

Meanwhile, aan de andere kant van de oceaan warmt NY langzaam op voor het New Island festival: NYT over dans; V-Voice over Broeders, Halina; Parool doet verslag; Radio 1 blogt. En er is ook al een schandaaltje! Mocht Halina niet met PWA praten vanwege haar rol van Mabel? De Volkskrant zoekt het uit.

En verder:

(foto: Hiroko Masuike voor The New York Times)

Simber op 17/09/2009 - 10:12   2 reacties

reacties

Daarbij gaat ook onze voorstelling ‘Hond’ morgen, 19-9 in premiere in Plantagedok in Amsterdam. Nieuw Nederlands repertoire van Willem de Vlam.

Gisteren is Momo met in premiere gegaan met ‘De weerzinwekkende’ van Marius von Mayenburg in het Compagnietheater.

In Rotterdam is de Internationale Keuze begonnen.

En er was nog meer, maar dat weet ik even niet uit mijn hoofd.

Ik begrijp het plan van TF om te openen met een premiere ook wel. Maar ik zou het meer gooien op de aandacht van de pers en het publiek, die makkelijker uitgaat naar een premiere, dan naar tien door een jury geselecteerde voorstellingen. Ik zou het zeker een goede zet vinden.

Nieuwe de La Mar moet met Jos Thie van De Utrechtse Spelen gaan praten. Als die het niveau van hun laatste publieksvoorstelling ‘Ingebeelde Zieke’ kan vasthouden, baadt dat gezelschap over twee jaar in de alomtegenwoordige belangstelling.

Tom Helmer, hoofd publiciteit Opium voor het Volk (niet geverifiëerd) 18/09/2009 - 11:56

Afgelopen donderdag, in “die heerlijke, rustige week vóór de eerste grote premières”, was ik bij de eerste voorstelling van La Divina Commedia van het NNT.

RiRo 19/09/2009 - 16:16