theaterpraat

De week van de buitenstaanders en de solisten

festival: 
dagboekvaneengek4.jpg

Clairy Polak en Pierre Audi kozen allebei nadrukkelijk de rol van buitenstaander bij de opening van het Nederlands Theaterfestival. Juryvoorzitter Polak kastijdde het verzamelde theatervolk over de ontoegankelijkheid van het toneel. Niet vanwege de kwaliteit -die is zeer hoog- maar omdat er te veel voorstellingen te weinig te zien zijn.

Ook Audi vervulde in zijn Staat van het Theater zijn buitenstaandersrol met verve -nog versterkt door zijn sterke Franse accent- door vergelijkingen te trekken met opera en muziek. Het gaat goed met het Nederlandse theater, maar er zijn zorgen voor de toekomst: te weinig doorstroommogelijkheden voor jonge regisseurs en vooral: te weinig aandacht voor nieuwe teksten en repertoire: "Deze kunstvorm loopt gevaar door de weigering om te accepteren dat theater in een traditie staat." (download als pdf)

Het Theaterfestival in Vlaanderen was overigens al begonnen, met aanzienlijk meer gekrakeel.

Een solist is overleden: Henk van Ulsen. Necrologieën uit Trouw, NRC, De Pers; herinnering van Theodor Holman, Eenlevenlangtheater. Delta Lloyd cancelt reclames met zijn stem. Zouden ze daarvoor verzekerd zijn?

En verder:

(foto: Henk van Ulsen in Dagboek van een Gek (1974), fotograaf onbekend. Collectie Theater Instituut Nederland)

Simber op 03/09/2009 - 21:50  
meer over State of the Union, tf