theaterpraat

De week van 20 miljoen

Toen de rookwolken optrokken was er ineens 24 miljoen bij voor de kunst. Voor het overzicht:

1. De Prinsjesdag-gelden (14,2 mln)

  • 3,2 mln voor de regio (BIS naar niveau raadsadvies)
  • 4 mln voor de Randstad (BIS naar 30% verhoging)
  • 0,7 mln voor de sectorinstituten
  • 3,2 mln voor de rijksmusea
  • 4 mln voor internationale excellentie (oa. het Concertgebouworkest)

2. De motie Hamer-gelden (10 mln)

  • 6 mln voor de Randstad (BIS naar 80% verhoging)
  • 4 mln voor de langjarige instellingen

Dus van de 26 miljoen extra die de Raad voor Cultuur in mei bepleitte is nu 16 miljoen binnen. En John Leerdam suggereerde dat er later dit jaar nog wel meer ‘reparaties’ kunnen komen.

In de categorie rapporten-waar-u-nooit-meer-iets-van-zult-horen verschenen er deze week twee. De rekenkamer in Amsterdam vond dat er te weinig controle was op de gemeentesubsidies aan kunst. Wethouder Gehrels noemt de kunsten juist een van de best gecontroleerde sectoren, dus dit rapport zal wel in een hele diepe la verdwijnen. En terecht, want het was broddelwerk, wellicht volgt later een rapportrecensie. Dat laatste is te veel eer voor het totaal overbodige ‘Wat kan er beter in de podiumkunsten?’, waarin de VSCD pleit voor schaalvergroting in de podiumkunsten. Gaaap.

Simber op 21/09/2008 - 10:01   1 reactie
meer over basisinfrastructuur, subsidies, Tweede Kamer

reacties

Hmm - een van het extra miljoen voor het TIN om internationalisering door te zetten is er nauwelijks over. De overheid wil het geld liever aan die culturele uitingen besteden waarvoor NL al bekend is, namelijk mode, design en architectuur. Kennelijk is de overheid niet bekend met de belangstelling in het buitenland voor Nederlands theater…

Terry 30/09/2008 - 13:56