theaterpraat

De bandjes van Ivo

588_bowie.jpg

We hebben dus inmiddels gehad:
-de Neil Young-voorstelling (Opening Night)
-de Bob Dylan-voorstelling (Romeinse Tragedies)
-de David Bowie-voorstelling (Angels in America)

De vraag lijkt me duidelijk: welke artiesten of bandjes kunnen zich de komende jaren op de Ivo-treatment verheugen en -belangrijker- welk repertoire zou daarbij passen?

Een logische man zou natuurlijk Lou Reed zijn, maar een goed stuk (of een film) bedenken die aansluit bij zijn decadentie (en drugsgebruik) vind ik knap lastig. Een komedie van Shakespeare misschien?

Ivo heeft al eens aangegeven dat hij iets van Strindberg zou willen doen. Daar zou misschien Joni Mitchell goed bij kunnen passen. Ook goed voor nog een Ibsen…

En ergens zie ik ook nog een mogelijke combinatie in de strenge psychologie van O’Neill of Tennessee Williams en de poëtische herrie van Sonic Youth…
Hebben jullie betere suggesties? Vast wel ;-)

reacties

Ik kijk naar je lijstje en bedenk wat er de afgelopen tijd is gebeurd met de (1e twee) artiesten, mijn conclusie: volgend jaar een film over Bowie en een nieuwe plaat plus concerten in Nederland!

MN (niet geverifiëerd) 03/04/2008 - 19:34

Zo, MN, dat is scherp! Ik weet niet van een Bowie-film in the works, we zullen het moeten doen met een bijrol als alien in de binnenkort startende serie van Doctor Who. (Vind ik al behoorlijk wat, overigens.)

Deze observatie maakt overigens de kansen van Lou Reed alleen maar groter, maar ook de Rolling Stones komen dan ineens in beeld… Voor als die ‘Mean Streets’ bewerking er ooit nog gaat komen.

Simber 03/04/2008 - 23:31

Werpt ook een ander licht op wat Van H. steeds in de US doet…

MN (niet geverifiëerd) 04/04/2008 - 10:41

Ik vind dit heel scherp van MN. Van Joni Mitchell en Strindberg weet ik niet. Maar met Vrouw en de zee, zie ik het helemaal gebeuren.

Daarnaast een Shakespeare (Othello of zo) met Cat Stevens. Maar ik vin Cat nie zo Ivo. Hij kiest wel erg Van Nieuwkerk verantwoord. Mmm ik weet het natuurlijk.

Marvin Gay. Whats going on.
Nu nog repertoire vinden.

Floortje 04/04/2008 - 13:13

Lucifer (Eshuijs) en Lucifer (Vondel)… House for Seeheeheel.
Is FavoRita ook meteen blij: NL cultuurbombardement!

MN (niet geverifiëerd) 04/04/2008 - 14:27

Hij kiest die mensen omdat hij er al heel lang fan van is.
Echt om geen enkele andere reden.
Dus niet omdat iets Van Nieuwkerk-verantwoord of hip zou zijn.
En daarom werkt het zo goed.

Iris Biesheuvel (niet geverifiëerd) 05/04/2008 - 01:32

@Iris,

Ivo heeft een geweldig gevoel voor hip, daar waardeer ik juist zo in hem. Hippe acteurs, hippe muziek, hippe voorstellingen. Ik denk dat hij daar juist behoorlijk gerafineerd in is. Het zou mij zelfs tegenvallen als hij muziek alleen zou gebruiken omdat hij er fan van is.

Ik vind zijn idioom (ook blijkend bij de programering in het HF) wel erg “blanke mannen in de veertig”. Marianne Faithful, Sonic Youth, John Zorn(!) liggen dus voor de hand. Net als bij Van Nieuwkerk verwacht dus geen Scooter-, Perez Prado-, Guns & Roses-, PJ Harvey-, Dolly Parton- of More Fire Crew- voorstelling bij TGA. Iets waar ik bv erg blij van zou worden, omdat alle muziek over de boxen in de Schouwburg fantastisch betekenis vol klinkt en het eindelijk eens artiesten zijn waar ik wat bij voel.

Floortje 05/04/2008 - 11:54

Ha Floortje - Ivo’s Othello eindigde met PJ Harvey (We float) en bevatte daarnaast ook o.a. Queens of the Stone Age. Om over de muziek van Perfect Wedding (Kraftwerk, Antony & The Johnsons) maar te zwijgen. Maar dat waren dan ook voorstelllingen met gluidsontwerpen van de helaas overleden Marc Meulemans, die een zeer brede muzieksmaak had.

Remco (niet geverifiëerd) 07/04/2008 - 08:03

Voor mij heeft de hipheid van Ivo een behoorlijk deuk gekregen toen hij in Romeinse Tragedies Frieda Pittoors liet dansen Humpadump (of zoiets) van de al lang niet meer hippe Red Hot Chilli Peppers. En nee, dat is niet zo over the top afgrijselijk dat het weer hip wordt.

Joris (niet geverifiëerd) 07/04/2008 - 13:22

Simber, je vergeet de “Herman van Veen-voorstelling” (Scenes uit een Huwelijk)

Eelco (niet geverifiëerd) 09/04/2008 - 12:36