theaterpraat

Nieuwe nominaties Toneelprijzen

De Kus.jpg

Ook Huub Stapel, Carine Crutzen, Ria Eimers, Joris Smit, Peter Bolhuis, Tjitske Reidinga en Tamar van den Dop zijn genomineerd voor de VCSD Toneelprijzen 2011. Het volledige overzicht:

Genomineerd voor de Louis D’or 2011
meest indrukwekkende mannelijke dragende rol

Gijs Scholten van Aschat voor zijn rol als Richard in Richard III, een co-productie van Orkater en Stadsschouwburg Amsterdam. De jury spreekt over “een in alle opzichten swingende rol, waar het spelplezier vanaf spat en die uitmunt in een meeslepende helderheid.”

Jacob Derwig voor zijn rol van Pavel Protassov in Kinderen van de Zon van Toneelgroep Amsterdam, in regie van Ivo van Hove. Het jurycommentaar luidt als volgt: “Voor zijn rol als gedrongen professor, die slachtoffer wordt van zijn eigen wereldvreemdheid waaraan hij zich met verve, maar tevergeefs tracht te ontworstelen. Een rol waarin hij met een onovertroffen timing kwetsbaarheid aan schaamteloosheid paart.”

Huub Stapel voor zijn rol in De Kus van Hummelinck Stuurman Theaterbureau “Het publiek komt bij deze voorstelling in beginsel voor de acteur, maar wordt geraakt door zijn onthutsende kwetsbaarheid. Stapel schakelt licht, en weet die lichtheid vast te houden waardoor hij het publiek en zijn tegenspeelster dwingt bij hem te blijven.”

Genomineerd voor de Theo d’Or 2011
meest indrukwekkende vrouwelijke dragende rol

Elsie de Brauw voor haar rol in Gif van NTGent, in regie van Johan Simons. De jury over De Brauw: “Met minimale middelen weet Elsie de Brauw een diepe essentiële ontroering teweeg te brengen. Door haar schijnbaar moeiteloze tekstbehandeling, waar een enorme techniek aan ten grondslag ligt, wordt zij de verpersoonlijking van het verdriet, zonder larmoyant te worden.”

Carine Crutzen in De Kus van Hummelinck Stuurman Theaterbureau. Volgens de jury: “Carine Crutzen weet in dit beklemmende kamerspel veel registers binnen haar personages te bespelen. Zij is onaardig, ongemakkelijk, onzeker en vol angst, en probeert dat alles te maskeren. Haar spel en haar kracht dwingen een vanzelfsprekende stilte af, en in alles klinkt, tegen wil en dank, een gebrek aan zelfvertrouwen door.”

Ria Eimers in Augustus: Oklahoma van De Utrechtse Spelen. “Ria Eimers is in deze magistrale rol vier uur lang temend, verleidend, schmierend en bovenal overtuigend heer en meester op het podium. Zij gebruikt schaamteloos en zonder enige gêne alle middelen die haar ten dienste staan, waarbij haar geloofwaardigheid zich steeds verder ontwikkelt.”

Genomineerd voor de Arlecchino 2011
meest indrukwekkende mannelijke bijdragende rol

Rick Paul van Mulligen voor zijn rol van Nick in mightysociety8 van mightysociety, in regie van Eric de Vroedt. “Rick Paul van Mulligen geeft een bijna gevaarlijke en tegelijkertijd ontroerende gelaagdheid aan het clichébeeld van de ‘musicalnicht’”, aldus de jury.

Joris Smit in Alice in Wonderland van het Noord Nederlands Toneel. Jurycommentaar: “Joris Smit weet tussen de grote verscheidenheid aan rollen die hij hier speelt, moeiteloos heen en weer te schakelen. Hij laat fysiek sterk spel zien, en bouwt zijn aandeel op, culminerend in een prachtige finale monoloog, die door zijn energieke spel het hoogtepunt van de voorstelling wordt.”

Peter Bolhuis in Augustus: Oklahoma van De Utrechtse Spelen. “Met klein, genuanceerd en stil spel sorteert Peter Bolhuis bijzonder veel effect. De eigen, persoonlijke tragiek van zijn personage staat tenslotte voor de algehele tragiek die voor alle karakters in deze voorstelling geldt. Bolhuis heeft in zijn rol fraaie spelmomenten die grote indruk maken.”

Genomineerd voor de Colombina 2011
meest indrukwekkende vrouwelijke bijdragende rol

Lies Pauwels voor haar spel in Freetown van Dood Paard. “Een aardse en fysieke rol waarin zij de poëtische tekst van Rob de Graaf invoelbaar maakt en ze het publiek voor zich weet in te nemen ondanks de verschrikkelijke dingen die ze zegt.”

Tjitske Reidinga in Augustus: Oklahoma van De Utrechtse Spelen. Volgens de jury: “Tjitske Reidinga is in dit stuk door het noodlot zwak gemaakt en accepteert de door het lot toebedeelde rol. Zij laat haar keuze voor de berusting uiterst subtiel blijken, en heeft vooral sterke momenten in het samenspel met de actrices die haar zussen spelen.”

Tamar van den Dop in Emilia Galotti van het Nationale Toneel. Het jurycommentaar luidt: “Tamar van den Dop verdwijnt op fenomenale wijze in haar rol. Zij is de belichaming van de sterk conceptuele benadering van dit stuk. Zij speelt met minieme middelen maar met maximale uitdrukkingskracht dit vervreemdende personage en geeft het een eigen, vrouwelijke dreiging mee.”

Illustratie:
Huub Stapel en Carine Crutzen in De Kus van Hummelinck Stuurman Theaterbureau.

RiRo op 24/06/2011 - 15:39