theaterpraat

Relletje om Gijsbrecht in de Raad

Het leek zo’n leuk idee. Theater Nomade van Ab Gietelink zal voor het begin van de vergaderingen van het Amsterdamse stadsdeel Centrum optreden. Het stadsdeel hoopt hiermee meer burgers naar de raad te trekken. Gietelink zal vanaf 20 december in zes keer een feuilletonachtige versie van Vondels Gijsbrecht van Aemstel voordragen.
Een relletje werd geboren toen Het Parool de kosten voor dit projectje (zo’n 5000 euro) fijntjes terugrekende naar de kosten per minuut (80 tot 160 euro). De hele stadsdeelraad is enhousiast behalve de SP: “De politiek zorgt voor genoeg theater. Wij worden er nog goed voor betaald ook. Daarvoor hoeven we geen acteurs in te huren”, aldus SP-fractieleider Marnix Bruggeman.
Naar aanleiding van de kritiek besloot Gietelink dat hij zijn optreden gratis zal doen. “Als niet-structureel gesubsidieerde toneelspeler verdien ik minder dan de koffiejuffrouw, maar ik wil graag benadrukken dat ik het niet voor het geld doe.”
Toneelspeler Gietelink vindt het belangrijk om de voorstelling aan de deelraadsleden –”erfgenamen van Gijsbrechts Amsterdam”– op te voeren. “Ik wil de politici liefde en respect voor de geschiedenis van de oude stad bijbrengen, en hoop dat ze dat respect voortaan meenemen in hun besluitvorming. Ik beschouw het als een inburgeringscursus voor hoogopgeleide autochtonen.” (Parool & NRC, 28/11/07)

Moose op 05/12/2007 - 00:00  
meer over Amsterdam