theaterpraat

Paul Steenbergenpenning naar Jacob Derwig

jacob.jpg

Vanavond heeft Pierre Bokma de Paul Steenbergenpenning doorgegeven aan Jacob Derwig. Derwig ontving de prijs na afloop van de voorstelling Romeinse Tragedies van Toneelgroep Amsterdam.

De Paul Steenbergenpenning is –samen met de Albert van Dalsumring- de meest eervolle onderscheiding voor toneelspelers. De penning is een ‘doorgeefprijs’, de drager mag zelf weten wanneer en aan wie hij hem overdraagt.

De prijs werd in 1982 ingesteld door de gemeente Den Haag ter gelegenheid van de 75e verjaardag van Paul Steenbergen. De penning was daarna achtereenvolgens in handen van Guido de Moor, Willem Nijholt en, sinds 2002, Pierre Bokma.

Bokma had nauwelijks een speech en gaf onder het motto ‘goede wijn behoeft geen krans’ verder geen motivering voor de keuze voor Derwig.

Elders in de stad werd nog een andere prijs doorgegeven. Op het Feest der Kritiek werd de Marie Kleine Gartmanpen door Igor Dobricic doorgegeven aan Marijke Hoogenboom. Hoogenboom kon er vanwege het overlijden van Ritsaert ten Cate helaas niet bij zijn.