theaterpraat

HZT stopt 'Breekbaar'

Het Zuidelijk Toneel stopt de tournee van ‘Breekbaar’. “De voorstelling voldoet niet aan de kwaliteitscriteria die het gezelschap zichzelf stelt”, aldus een persverklaring van het gezelschap. Na een niet geslaagde première een slechte ontvangst in de pers kampte de voorstelling met tegenvallende bezoekersaantallen. Het gezelschap zegt dat de beslissing geheel op artistieke gronden is genomen.
Zakelijk leider Gerard Tonen schat dat de financiële schade zo’n vijftigduizend euro aan uitkoopsommen van de schouwburgen bedraagt. Wellicht moet het gezelschap bezuinigen door volgend seizoen één voorstelling minder te spelen. Overigens liet het gezelschap vorige week al weten dat er wordt nagedacht over een koerswijziging. Risicovolle stukken van het type ‘Breekbaar’ worden dan op een andere manier gepresenteerd.
Regisseur Matthijs Rümke erkent dat ‘Breekbaar’ op het moment van de première “nog niet goed genoeg was”. “Maar ik was ervan overtuigd dat de voorstelling het in zich had om te groeien en verbeteren.” De kwaliteit bleef wisselvallig: “Er zijn voorstellingen geweest die een 7,5 van het publiek kregen, maar we hebben het ook meegemaakt dat de reacties na afloop desastreus waren.” Ook de recensies hebben een rol gespeeld, denkt Rümke: “Ik geef toe dat dit niet de beste voorstelling is die ik ooit heb gemaakt, maar omdat het zo agressief is ontvangen, is het stuk wel vogelvrij geworden. Het heeft een soort ‘daar is iets mis mee’-aura gekregen.” (Redactie, Eindhovens Dagblad, 28/11/06)