theaterpraat

Amsterdam besteedt meer aan Kunst, wijkt sterk af van Kunstraad

De gemeente Amsterdam gaat per jaar 8,5 miljoen euro meer besteden aan kunst. Dit staat in het concept Kunstenplan dat Wethouder Gehrels vandaag voorlegde aan de gemeenteraad. De wethouder wijkt sterk af van de adviezen van de Amsterdamse Kunstraad. Zo worden het Rozentheater, Festival Over het IJ, Podium Mozaïek en het Handtheater gered. O.a. het ITs, MC (fusie van Made in da Shade en Cosmic), Toneelgroep Amsterdam en het Holland Festival krijgen meer dan door de Kunstraad geadviseerd. Deze instellingen passen bij de vier speerpunten van haar beleid: talentontwikkeling, laboratorium, prachtstad en wereldklasse.

Daar staat tegenover dat de stad enkele nieuw te subsidiëren instellingen die een postief advies kregen toch geen geld zal geven. Dat geldt onder andere voor Anoukvandijk, Discordia, The Glasshouse en Zep. De wethouder grijpt terug op de oorspronkelijke verdeling van de verantwoordelijkheden tussen rijk en gemeente (rijk zorgt voor aanbod, gemeente voor afname) en wil geen nieuwe producerende instellingen opnemen.

Meer info: Miljoenen meer voor Amsterdamse kunst (NRC)
Interview met Gehrels (NRC)
Lees het Kunstenplan 2009-2012 op dmo.amsterdam.nl

Moose op 08/10/2008 - 14:26   1 reactie
meer over Amsterdam, beleid, Carolien Gehrels, Kunstraad, subsidies

reacties

Follow up: Men is pissed.
Bert Janmaat van de Kunstraad: "Als zij geen nieuwe groepen wil toelaten, had ze dat vooraf moeten zeggen. Niet nadat iedereen zijn aanvraag heeft ingediend, en de Kunstraad zich er al over heeft uitgesproken."

Simber 10/10/2008 - 12:12