theaterpraat

Meer nieuws over de theaterprijzen

De Trust heeft de Grote Theaterfestivalprijs gewonnen voor ‘Hamlet’ van William Shakespeare in de regie van Theu Boermans. De jury prees “de heldere opbouw en het open en directe contact met het publiek”. Eerder dit jaar won De Trust al de Gouden Gids publieksprijs met dezelfde voorstelling. Aan de Theaterfestivalprijs is een bedrag van 50.000 gulden verbonden. De Taalunie Toneelschrijfprijs, met een waarde van 20.000 gulden, werd gewonnen door Peer Wittenbols, de vaste schrijver van De Federatie voor zijn stuk ‘April (1864 - 1889)’. De CJP Trofee werd dit jaar voor het eerst uitgereikt door een jury van jongeren. Zij kozen voor ‘Henry IV’, ook van Shakespeare, van ‘t Barre Land. Aan de jongerenprijs is geen geld verbonden, maar een kunstwerk van Linda Molenaar bestaande uit 600 contactlenzen en paardehaar.
De avond van de prijsuitreiking was een weinig inspirerende gebeurtenis. Tom Lanoye, die voor de pauze voorlas uit ‘Ten Oorlog’, maar ondanks eerdere aankondigingen de prijzen niet uitreikte, vond de in een halfvolle Stadsschouwburg verzamelde culturele elite maar “een somber zooitje”. Presentator Ad ‘s Gravezande kreeg de sfeer er ook al niet in. Zijn grappen waren zo mislukt dat de leden van toneelgroep Dood Paard voortijdig de zaal verlieten.
Theu Boermans was blij met zijn tweede grote prijs, maar had liever de CJP Trofee gekregen, omdat hij erkenning van jongeren belangrijk vindt. Hij feliciteerde ‘t Barre Land dan ook en boog diep als dank voor de samenwerking en voor het ‘uitlenen’ van ‘t Barre Land-ster Jacob Derwig. Overigens is het des te treuriger voor deze jonge groep dat ze nog steeds geen ondersteuning krijgen in de vorm van structurele subsidie… (AD, 14/9/98)

zie ook: Trusttheater is de enige plek in Amsterdam waar je CNN en MTV nog kunt zien

Moose op 13/09/1998 - 23:00  
meer over 't Barre Land, Dood Paard, Jacob Derwig, Theu Boermans