theaterpraat

Kunsten '92 waarschuwt voor bezuinigingen

De coalitiebesprekingen voor een centrum-rechts kabinet zijn begonnen. Voor de kunstwereld voorspelt dit weinig goeds: CDA, VVD en LPF zijn als enige partijen niet voor een aanzienlijke uitbreiding van het cultuurbudget. De woordvoerder cultuur van de LPF is ex-Elsevier-hoofdredacteur Ferry Hoogendijk, die zelfs vindt dat “alleen in hoge uitzonderingsgevallen” de overheid subsidie moet verstrekken. Operakaartjes vallen daar wat hem betreft niet onder. Alledrie de partijen zijn voor een terugtredende overheid, ten faveure van het brede publiek en het bedrijfsleven.
Belangenvereniging Kunsten ‘92 waarschuwt voor subsidiekorting: “Dan wordt het hier een culturele woestijn”, aldus algemeen secretaris Marianne Versteegh. Maar ze wil niet te ver op de situatie vooruitlopen: “De standpunten van de verschillende partijen zijn nog nauwelijks uitgewerkt”.
Eén stokpaardje van Rick van der Ploeg zal hoogstwaarschijnlijk het loodje leggen: culturele diversiteit. Hogendijk op de vraag wat de overheid moet doen om allochtonen bij cultuur te betrekken: “Nul komma nul”. (Volkskrant, 24/5/02)

zie ook: Dossier Verkiezingen

Moose op 23/05/2002 - 23:00  
meer over Kunsten '92, subsidiekorting, Tweede Kamer