theaterpraat

Komiek Capurro maakt holocaustgrappen

De Amerikaanse komiek Scott Capurro heeft het tijdens het theaterfestival in Edinburgh voor elkaar gekregen een kwart van zijn publiek de zaal uit te jagen door grappen te maken over de jodenvervolging. Capurro vindt de reactie van zijn publiek een aanleiding om nog meer holocaustgrappen te schrijven: “Ik schop heilige huisjes omver, dat is mijn baan. Ik word ervoor betaald om te schokken. Zo te zien ben ik hier op een goudmijn gestuit!”
Capurro, een stand-up comedian uit San Francisco wiens overgrootmoeder joods was, staat er om bekend geen blad voor de mond te nemen. Aan het begin van zijn optreden zat de spanning er al goed in. Hij verweet de organisatie dat ze de Joodse komiek Ian Stone hadden gevraagd de titel van zijn show ‘Een beetje smous’ te veranderen omdat het te beledigend zou zijn. Capurro vervolgde met een aantal grappen waarin hij zich afvroeg waarom zwarten en homo’s wel beledigd mogen worden en joden niet. Of de joden niet eens over iets anders konden zeuren dan die “holocaust, schmolocaust”. Bij het plaatsen van deze opmerking verlieten enkele mensen de zaal. Een man die vanuit het publiek tegen de grap protesteerde kreeg een verwensing naar zijn hoofd: “Ik hoop dat je sterft aan Aids”. Hierop verlieten nog meer mensen de zaal en begon een jong meisje te huilen.
Ian Stone verdedigt zijn collega: “Het publiek moet begrijpen dat het om theater gaat. Capurro valt vooroordelen aan. Hij ziet zichzelf als een outsider en hij vindt dat joden de woorden moeten heroveren die tegen hen zijn gebruikt.” Stone begrijpt dat veel mensen beledigd zijn. Ook met zijn eigen show ‘Een beetje S…’, die veel vriendelijker is, heeft hij mensen tegen zich in het harnas gejaagd. Zijn eigen tante wil bijvoorbeeld niet meer met hem praten. (Volkskrant, 11/8/00)

zie ook: Film ‘Hammam fi Emmesterdem’ onschuldig

Moose op 10/08/2000 - 23:00  
meer over Edinburgh, publiek, terreur