minirecensies

Voor het leven

Bijna twee uur op het puntje van de stoel. Het verhaal begint bij een blinde marktkoopman op de markt van Athene. Hij ontmoet daar een buitenlander die een talisman koopt voor zijn ongeneeslijk zieke dochter. Dan ontvouwt zich de geschiedenis van de ten dode opgeschreven Ninon en haar geliefde Gino. Rosa Vandervost speelt haar prachtig ingehouden koppig, terwijl Jurgen Delnaet alle mannenrollen voor zijn rekening neemt. Zij laten de evocatieve tekst volledig tot zijn recht komen: nooit wee, altijd licht en zuiver. En dat op een speelvlak van hooguit drie bij vier meter en met slechts enkele attributen. Een verademing.

MvW gezien 28/04/2006

Een blinde verteller, een onontkoombaar lot,een rivier die moet worden overgestoken, mummies, vogels - er valt bij dit aan John Berger ontleende verhaal (To the wedding)als toeschouwer veel te puzzelen. Maar dat is tegelijertijd ook veel om van te smullen.
Zonder dialogen en met een erg sober toneelbeeld, toveren Jurgen Delnaet en Rosa Vandervost een prachtige voorstelling op de planken. Ze spreken als Ninon, als Tsobanakos, als Jean, als Gino, als Zdena over de grote thema’s liefde en dood en de troost van de verbeelding. Po√ętisch, niet moralistisch en onsentimenteel. En ook goed getimed afwisselend ontwapend, heftig, uitbundig, ingehouden of hartstochtelijk
Net als eerdere “detijd”-producties is ook deze weer een waar genoegen gebleken.

colson gezien 26/04/2006