minirecensies

Roll with it

De veelbesproken voorstelling Roll With It van Stichting Nieuwe Helden is nu met een laatste deel be├źndigd. De resensies die eerder hier verschenen gaven al aan dat het hier geen gewone voorstelling betrof. Het publiek leefde mee, reageerde tijdens en vooral na de voorstelling en zelfs nog dagen later. De acteurs hebben nu hun personage begraven en zijn terug zichzelf geworden. Op www.rollwithit.nl is het laatste deel te bekijken.

deman gezien 10/02/2009

Mag je een Gouden Tomaat geven aan leuke sympa mensen die wat in het Gasthuis lopen te kutten? Natuurlijk wel! Wel als het zo onvervalst mislukt is. Leuke jongens doen goede dingen. Koppeltje duikelen van CS naar de speelplek en slopen daar de tribune eruit, verzinnen allerhande gekkigheid om een oprechte avond te maken en echt te voelen. Daar gaat het natuurlijk als snel mis. Echte twijfel, pijn en lichamelijke ongemakken zijn oersaai. In een hoekje oprecht twijfelen of je nu wel of niet een onderbroek naar beneden zullen doen en vijf minuten in je blootje gaat springen. Een gesprek (door publiek sic!) of het modene dansje wel echt oprecht gevoeld werd door de danser. Samen lachterapie doen, gevarieerd ja, maar allemaal saai, want echt. Potje echt doen levert een soort bedplasserstheater op. Het is vast gerafineerd, met een loeislim concept, daar verdenk ik ze wel van. Daarom is het goudentomaat werk.

Floortje gezien 24/01/2009

Club Roll With It is strikt genomen geen theater, maar vermits het een club is die haar open avonden houdt in Frascati WG, toch maar een recensie. Wat een avond heb ik daar gisteren beleefd! Zelden zo diep geraakt geweest in het theater, misschien net omdat dit geen theater meer was maar fucking echt. Je wordt als ‘publiek’ uitgenodigd om een open avond bij te wonen van Club Roll With It. Dit voelt behoorlijk voyeuristisch, omdat de clubleden zo ver gaan in wat ze doen. Het is me niet helemaal duidelijk wat het precieze doel is van de club, of waarom ze werd opgericht, maar eigenlijk gaat het daar helemaal niet over. Ik besef dat dit een vage recensie is aan het worden. Laat ik even opsommen wat ik zoal zag/meemaakte: een behoorlijk fysieke opwarming waarbij iedereen werd uitgenodigd om mee te doen (zweten!), vervolgens een serie van acts, performances of hoe je het ook noemen moet, die de clubleden hadden voorbereid voor die dag (elke dag doen ze wat anders). Passeerden de revue: een clublid dat zich in een glazen waterbak onderdompelde, zijn adem inhield en vervolgens zo hard op zijn lip beet dat het water zich vulde met bloed, een clublid dat een prachtig lied had geschreven over zijn pas overleden cavia, een clublid dat zo veel mogelijk koffie wilde drinken in zo weinig mogelijk tijd, totdat hij het niet meer kon ophouden (hij wilde de schaamte ervaren die daarmee gepaard ging), enz. Dit werd afgewisseld met een soort van rituelen, (echte, niet voorbereide) gesprekken, live rocksongs, en scheen almaar verder te gaan. Tot het plots afgelopen was. Alsof je plots werd geknepen tijdens een droom en abrupt wakker werd. Om dan tot het besef te komen: dit was ├ęcht… Ik ga zeker nog een keer terug, en kan iedereen van harte aanbevelen hetzelfde te doen. Je wordt er een ander mens door! Ik ga best veel naar het theater, maar dit valt met niets anders te vergelijken. Gaan! (O ja, de website van de club: www.rollwithit.nl)

Frits van der Ploeg gezien 13/01/2009