minirecensies

Koning van Katoren

Ik volg “Scherven” al een aantal jaar en ben eigenlijk nog nooit ontgoocheld uit de zaal gekomen. Maar wat we hier te zien kregen, was echt wel van een heel hoog niveau. “Koning van Katoren” vertelt het verhaal van Stach, wiens ouders gestorven zijn de dag dat hij geboren werd en dat ook de oude koning van Katoren stierf. Hij werd opgevoed door zijn oom Gervaes, de trouwe dienaar van de opvolgers van de koning, m.n. de zes zure ministers. Als Stach oud genoeg geworden is, doet hij een gooi naar het koningschap en hiervoor moet hij zeven aartsmoeilijke opdrachten vervullen …

De manier waarop “Scherven” dit in beeld gebracht heeft, is ronduit schitterend. Met een minimum aan decor, namelijk twee witte doeken. Eén waarachter zich af en toe een schaduwspel afspeelde en een ander waarachter gespeeld werd met een belichting van achteraan. Dit tweede zorgde voor een aantal hele mooie en bijzonder spectaculaire beelden, als daar zijn de draak, het vuur van Pantaar, de granaatappelboom … Maar ook de andere opdrachten werden heel mooi op scène gezet, zoals bijvoorbeeld de krijsende vogels en de schuifelende kerken. Allemaal heel mooi om naar te kijken. Alleen jammer misschien van de lengte, hoewel je natuurlijk heel moeilijk een opdracht kunt schrappen. Maar dat is dan ook echt het enige minpuntje. Voor de rest alleen maar lof voor deze productie. Schitterend gebruik van licht (de boom, het vuur, het kruis op de witte muur bij de schuifelende kerken en ga zo maar door). Ook de muziek vond ik heel goed gekozen. Fantastisch ook hoe het probleem van solonummers omzeild werd. Bij een musical dreigt altijd het gevaar dat een solonummer niet sterk genoeg gebracht wordt omdat de solist niet goed genoeg is. Hier werd dat perfect opgevangen door quasi alle nummers door meerdere stemmen te laten zingen.

En tenslotte het spel. Ook dat is al een hele tijd van een bijzonder hoog niveau bij dit gezelschap. Bijna alle belangrijke rollen werden zeer goed ingevuld door stuk voor stuk beloftevolle acteurs en actrices. Maar het viel me op dat er ook bij de kleinere rollen een aantal spelertjes waren die naar mijn bescheiden mening meer aankunnen dan ze nu gekregen hebben. Een echt luxeprobleem dus. Hoedanook, dit is een schitterende productie die iedereen die van theater houdt en die eens samen met zijn gezin van mooi theater wil genieten, moet gezien hebben. Een hele knappe voorstelling !

KVSmiley gezien 09/10/2011

Vrolijk familiefeestje. De goede herinnering aan het boek van Jan Terlouw blijft. Het verhaal is zelfs leuker, niet zo belerend. Dat niet iedereen even goed kan zingen is niet erg, want Lottie Hellingman maakt met haar geweldige stem alles goed.

JS gezien 22/10/2000