minirecensies

Amlett

Ik was benieuwd eindelijk iets van de veelgeroemde Jan Decorte te zien, maar als ik op deze voorstelling moet afgaan, is het de meest overschatte theaterbelg sinds tijden. De taal is mooi, daarmee heeft ie een (klein) geweitje verdient, maar de voorstelling is een draak. Er wordt geacteerd op een treurigmakend Samson-en-Gert-niveau, de mis-en-scène is al even amateuristisch, en ook de 2 dansfragmenten vind ik opgeklopte lucht. Ik kan er niet eens een gouden tomaatnominatie aan wijden, want het gaat hier in mijn ogen niet om een formidabel mislukt experiment, maar om de nieuwe kleren van de keizer.

LR gezien 16/02/2001

(luid roepend)
twas niks
flauwe zever
in blikskes
nog ni eens
vur klein manne
kvon er niks aan
de rest wel
ksnap er niks van

BV gezien 11/03/2001

Zo’n slechte voorstelling heb ik nog nooit gezien. Het niveau was amateuristisch. Waarom staat zoiets in de Stadsschouwburg? Ik had mij erg op deze ‘Hamlet’ verheugd, vooral om hem te kunnen vergelijken met die van ‘t Barre Land, maar hoe vergelijk je appelen met peren? Het is erg jammer dat Het Toneelhuis zijn naam aan deze show van Jan Decorte heeft geleend.
Tomaten voor de acteurs, tomaten voor de vormgeving, tomaten voor de belachelijke inkorting van de tekst en speciale tomaten voor de naakte dansjes van Ophelia.

AvdP gezien 11/03/2001

Het is verleidelijk om uit te roepen dat het hier één grote egotrip ‘Jan Decorte doet Hamlet’ betreft. Op verschillende momenten dat ik mij verveelde (lees: vaak voor een voorstelling van anderhalf uur) spookte deze gedachte door mijn hoofd. “Rot toch op met je ‘Hamlet is ook maar een slungel net als jij en ik’.” Natuurlijk is Hamlet ook maar een slungel, maar moet je hem daarom opvoeren? Je bent de grootste sukkel als je je sukkeligheid af moet lezen aan een prins die ook een sukkel blijkt.
Maar goed, de aardsheid dus. De gewone mens, een ‘Op hoop van zegen Hamlet’, de Aardappeleters van Denemarken. Bij vlagen kon het me wel boeien. En de choreografie was mooi (en seksistisch, trouwens).
Vraag aan Decorte: waarom doe je niet gewoon je eigen ding en laat je Shakespeare erbuiten?

VB gezien 06/09/2001 op Het Theaterfestival

Ha! Ik vond Amlett lekker wel mooi! Mensen die dit niet mooi vonden, doen volgens mij geen ene moeite om goed te kijken, anders hadden ze wel het prachtige toneelbeeld opgemerkt, de humoristische taal en de mooie choreografie en beeldschone actrice die dat ook ontwierp. Vooral de sfeer is erg speciaal en bijzonder, dan maakt het ook niet meer uit of sommige acteurs amateurs zijn, het wordt gewoon een met de voorstelling.

HR gezien 06/09/2001 op Het Theaterfestival