minirecensies

Ajax

Het idee was leuk alleen de uitwerking was slecht. Zo was het in het begin veelste lang stil en gebeurde er weinig tot niets. Verder zaten er geen spectaculaire scenes in het toneelstuk verwerkt. En werd het behoorlijk saai gebracht. Maar ondanks dat heb ik grote bewondering voor de soldaten die hun verhaal kwamen vertellen.

LK gezien 17/11/2006

geweldig stuk goed voorbeeld van een griekse tragedie

X gezien 22/12/2006

Wat een mooie voorstelling zag ik vanavond in mijn schouwburg van Zoetemeer. Ben nog steeds zeer onder de indruk. Een gewei voor het waanzinnige decor, ook 1 voor de spelers en met name Martijn de Rijk als koor en Jeroen de Man als Ajax zeer goed, ook zeker een gewei voor de heren veteranen. Wat moedig van hen om dit zo te brengen, maar vooral een gewij voor voor iedereen van het Noord Nederlands Toneel. Dat jullie dit doen, getuigt van zo veel moed. Dan zie je die betekenisloze oresteia’s, kijk dit is een griek die boeit en waar men nu recht op heeft!

JobH gezien 07/12/2006

Jammer van de zogenaamde acteur Jeroen de Man. Iemand met meer uitstraling en gevoel had deze rol tot hoge hoogte kunnen brengen. Het stuk is mooi en staat als een huis jammer dat Jeroen de man dit niet kan waarmaken. Teleurstellend

B gezien 30/10/2006

Gisteravond Ajax gezien in Goes. Geweldige voorstelling
Wordt met heel veel passie gespeeld. Ook erg informatief wat betreft uitzendingen in oorlogsgebied. Heel goed hoe die verbinding gemaakt is.
Na afloop met een oorlogsveteraan gesproken. Veel begrip voor deze mensen en de invloed die het op hun leven heeft aan over gehouden.
Loek ter Welle, Middelburg.

LtW gezien 25/10/2006

In den beginne was er oorlog. Daarna werd het post traumatisch stress syndroom geschapen en tenslotte het toneel. Zo is het gegaan en niet anders, vraag maar aan Sophocles.
Nou heb ik het nog nooit goed kunnen vinden met de griekse klassieken, en zelfs het NNT heeft me niet verder kunnen brengen. Hun bedoeling lag trouwens ook elders: iets maken over post traumatisch stress syndroom. Soldaten die uit oorlogsgebieden terugkeren hebben daar nogal eens mee te kampen. Ajax leed er ook aan en 1 en 1 is 2. Toch worden de delen voor mij in deze voorstelling niet echt opgeteld maar blijven vooral beide zichtbaar. Van het toneelwerk Ajax blijft me vooral de algehele zetting bij (wat een decor!), en de zelfmoord van Ajax. De verhalen van de soldaten daarentegen blijven me hoop ik wat langer bij (onze jongens die hulpbehoevende vluchtelingen moeten sorteren op wie nog wel en wie geen hulp meer kan krijgen… daar werd ik wel stil van en ik hoop dat ik er niet stil om blijf). Moedig en nuttig om dat op het toneel te willen laten zien. Maar voor mij niet helemaal geslaagd dus.

eswé gezien 20/10/2006

Een dikke voldoende voor deze voorstelling. Ik was een beetje huiverig toen ik las over de vergelijking van de post traumatische stress van Ajax en de veteranen van nu, maar het greep me toch wel aan. Alles is bij deze enscenering erg ingetogen gehouden en daarmee erg duidelijk. Heerlijk om Athena (Romana Vrede) over het toneel te zien dwalen. Sterk spel van Jeroen de Man als Ajax. De voorstelling zegt mij alleen niet dat we de Veteranen moeten eren, maar eerder dat we geen oorlog moeten maken, zodat we er geen Veteranen meer bij krijgen.

Pinguin gezien 17/10/2006