DE STAND

< Mei 1998   Mei 2002 >


 
1 Het Jachtgezelschap Theater zoals wij dat kennen is Dood. Deze mensen maken in één klap De Stand geheel overbodig. 49 punten erbij, maar alleen omdat we geen derde cijfer hebben... (Na de zomer keert De Stand dan ook niet terug. Onze excuses.)
Blauwe Maandag Compagnie Ten Oorlog? Ten Onder zul je bedoelen! Het seizoensoverzicht van Het Toneelhuis is op z'n zachtst gezegd megalomaan en dat weten we wel te waarderen. 20 punten.
De Trust 'Hamlet' kan niet lang hernomen worden in september, omdat de acteurs onbetaald op het toneel staan. De hypotheek van het pand aan de Kloveniersburgwal moet namelijk afbetaald. En wij dachten nog dat het zo goed met jullie ging nu op de oude toneelschool op de Keizersgracht ook al "Trust House" staat. Het leek ons ook al zo'n mooi symbool voor jullie overgang naar engels repertoire. Nou, veel plezier met die 50.000 gulden! En met die 20 punten.
Jan Fabre Jan gaat een regie doen bij Het Toneelhuis. Is dat het begin van het einde of de geboorte van Het Grote Vlaamse Toneelmonster dat muizelaartjes en doesburgjes opeet als lunch. Wij voeren het vast een paar punten...
't Barre Land Het grote succes op het Holland Festival: er moeten meer voorstellingen gespeeld worden. Maar Jacob Derwig is ook zo'n schatje... 10 punten, maar toch vooral omdat NRC-recencent Pieter Kottman ze onbelangrijk vindt.
Artemis Dag Pauline, het ga je goed. 10 punten afscheidsbonus, ook voor het feit dat Artemis de enige groep is die rekening hield met het WK.
Discordia Het Daklozentheater (plagieren kunnen wij ook, hoor) sluit het seizoen intensief af. Nog een paar jaar geduld jongens. Na 2002 komen zowel de Stadsschouwburg als het Transformatorhuis vrij...
Teneeter Na Kunst nog meer theater voor 16-plussers? Wij raden naamsverandering aan: Tieneetsjer.
Holland Festival Wij willen Meneer Ivo graag bedánken voor de beschikbaar gestelde computers, die wij fijn gehackt hebben om Moose te adverteren. Verdere tip voor volgend jaar: wij maken leukere dagkranten!
Joop Verdient wel een complimentje voor de leukste voorstelling van het Holland Festival, maar beveert zijn eigen reet ook wel door de door hemzelf ingestelde Mary Dresselhuysring persoonlijk uit te reiken aan een van z'n eigen acteurs. We vinden jou wel lief, Porgy, maar we halen er toch tien punten af.
Onafhankelijk Toneel Doen een voorstelling in het Arabisch, maar waarom dan wel geregisseerd door een Nederlander? De Jury worstelt met haar politieke correctheid, maar trekt toch 10 punten af.
De Theatermaker Zijn wij nou gek of wordt ons Jan Jezus Lamers-grapje geplagieerd door Marcel Otten? Wij nemen het zekere voor het onzekere en trekken 10 punten af.
Het Theaterfestival De traditie van de lelijke Theaterfestival-vormgeving bereikt dit jaar een nieuw hoogtepunt met het zonder vergrootglas onleesbare, onbegrijpelijke en onbelangrijk uitziende foldertje met op de voorkant een aardappel en een heel klein kevertje. Laat ons raden: het kleine kevertje is de gemiddelde Nederlandse theatermaker die in zijn onstilbare honger een enorme hoeveelheid subsidie (de aardappel) opeet.
[NES] theaters Willen virtual reality projecten gaan doen in Frascati. Hebben duidelijk nog niet naar Moose gekeken. Their loss. Letterlijk.
Het Zuidelijk Toneel Ivo is duidelijk zijn wilde haren kwijtgeraakt. De film die hij heeft een film gemaakt is een saai burgerlijk drama. Welkom in de wereld der Ouwe Lullen, Ivo. En weten jullie nog wat Ouwe Lullen moeten..?
De Gasten Blijkt die Henri van Zanten toch een fascist. Hij begrijpt z'n eigen voorstelling niet eens! Graag vaker weglopen, Tyche. Die 30 punten gaan naar jou...
Toneelgroep Amsterdam De jury heeft er lang over nagedacht en doet jullie nu een serieus voorstel: Opheffen.
Ro Theater Mojo, the Remix? Wij gingen zelfs liever naar de Posies (de zaal ernaast, met de herrie). Min 7.
De Paardenkathedraal Gezien Dirk Tanghe's iets minder dan doorgrondelijke uitspraken tijdens de Gouden Gids Publieksprijsuitreiking verdenkt de jury hem ervan de Johan Cruijff van het Nederlandse theater te zijn. Dat is niet noodzakelijkerwijs positief. J.C. is natuurlijk God, maar het Nederlandse theater heeft geen God nodig, maar leuke voorstellingen. Oprotten dus Dirk, maar lever eerst nog even 20 punten af.
Gouden Gids Publieksprijs De AVRO neemt het de prijs over van de Gouden Gids. Dat is leuk, want de AVRO is een soort omgekeerde Koning Midas: alles wat ze aanraakt verandert in shit. Zie ook: Prinsengrachtconcert, Vondelparkconcert, Uitmarkt. Volgend jaar waarschijnlijk de winnende voorstelling op televisie. Joepie. Wel weer leuk dat 'Hamlet' ook de Grote Theaterfestivalprijs gaat winnen. Oh, the redundancy of it all... Eindstand: 25 punten.
De Appel Er is al twee maanden niets over jullie te melden! Op zich al reden voor aftrek. Doen we!
Het Nationaal Toneel De gehele jury heeft gesolliciteerd op jullie dramaturgie-vacature. Moest van de Sociale Dienst. 15 punten aftrek voor een verspilde postzegel.
Hollandia De jury is berispt door een wakende toeschouwer, die wist te melden dat Hollandia's bijdrage aan het UK-project niet meer was dan een stelletje "schutterende middelbare scholieren" en dat Johan Simons erbij zat als "een cavia in winterslaap". Dankjewel Martin, maar wij waren er al achtergekomen dat Hollandia inmiddels een Haags gezelschap aan het worden is met voorstellingen in het stadhuis aldaar en een voorstelling over Van Oldebarneveld. Een grotere zonde is er natuurlijk niet voor een theatergroep en met 30 punten aftrek verbannen wij Hollandia voor goed naar de onderste regionen van De Stand.
Felix Meritis Laten per volgend seizoen het theater definitief in de steek. Tijd voor een goeie trap na. 40 punten eraf.
Het Toneel Speelt De Jury velt het eindoordeel. Er zijn winnaars en er zijn verliezers. De bal is rond. Een nul ook. Thank you, and good night!