DE STAND

< Vorige Maand   Volgende maand >

1 De Gasten Wij zagen dat jullie Publieksbeschimping deden! En het Apenparlement! Op het Binnenhof! Wie zijn jullie? Wie is Henri van Zanten? Wanneer spelen jullie? Hoe komen we aan kaarten? Waar moeten we jullie 10 punten bezorgen?
Blauwe Maandag Compagnie Ten Oorlog schijnt niet meer naar Nederland te komen door kortzichtigheid van Nederlandse schouwburgdirecteuren. Enige hoop wordt nog geboden door het Theaterfestival, maar ja, we kunnen natuurlijk ook met een bus op en neer naar Gent. De BMCie maakt het allemaal geen donder uit: ze hebben toch al de Océ Podiumprijs gewonnen. Laat die leuke mensen toch... WINST THUIS
Stella Den Haag Hierbij genomineerd voor de Gouden Postzegel, de Moose-prijs voor de leukste mailing door een Nederlandstalig gezelschap. Gefeliciteerd. GELIJK UIT
Toneelgroep Amsterdam GerardJan Rijnders gaat weg in 2001, want hij wil niet nog een Kunstenplan meelopen. Hij gaat waarschijnlijk naar Duitsland vluchten. Maar wie moet hem opvolgen? Titus M. en Peter O. schijnen niet in aanmerking te komen. Wij willen wel, hoor! VERLIES THUIS en de sollicitatiebrief komt eraan...
Discordia Het conflict met de Felix Merites is opgelost. Ze gaan huur betalen. Verder is er nog veel onduidelijk. VERLIES THUIS vanwege het doen opdrogen van een zo rijke bron aan nieuwtjes. Nee, wacht even; dan staan jullie nog bovenaan. Gewoon 10 punten eraf!
Joop Gaat weer eens iets heel nieuws doen: de Nationale Tour. Anatevka staat 2 tot 8 weken in 12 steden in 12 regio's. Joop, wat ben je toch wild. GELIJK THUIS
De Federatie Ochtendkroniek speelt op een cruiseschip en zeilt dus vrolijk mee op de Titanic-hype. Een gezonde blik op marketing vinden wij. WINST UIT.
Felix Meritis Het conflict met Discordia is opgelost en er is een nieuwe algemeen directeur. Hiermee heeft de Felix natuurlijk wel zijn eigen doodvonnis getekend: als er geen constante stroom geruchten richting Moose blijft stromen kunnen we jullie niet in De Stand handhaven... Om te vieren dat het zo leuk was 5 punten erbij.
De Gouden Gids Publieksprijs Wij onthouden ons even van uitspraak en gniffelen slechts om het genomineerd zijn van Het Toneel Speelt, Het Nationaal Toneel en De Appel (2x). 't Is de smaak van het publiek tenslotte. GELIJK THUIS.
De Mug met de Gouden Tand Wat moeten we nou, nu zowel Oud Geld als Hertenkamp is afgelopen? Toch niet naar het theater of zo??? Ga nou een speelfilm maken, jôh. GELIJK THUIS.
Het Oranjehotel Het Revivalvirus heeft ongekende vormen aangenomen: 5 groepen spelen dit seizoen welgeteld 2 stukken van Molière. We hopen dat hij er blij mee is, maar delen toch 4 strafpunten uit.
Het Theaterfestival 10 mei worden de nominaties bekendgemaakt. Wij tippen: Hamlet van de Trust; Ten oorlog van de BMCie; Zinsbegoocheling van TGA; Koppen van Het Zuidelijk Toneel; De Wereldverbeteraar van de Paardenkathedraal. Voor elke die we goed hebben gaat er in de volgende Stand 1 punt af wegens voorspelbaarheid. Wij zijn daarnaast grootmoedig, want voor elke die er niet bij zit, krijgen jullie er een punt bij.
Carrousel Ach ja, de Ibsen-revival. De Jury vindt Molière erger, dus halen we er maar 3 punten af.
De Trust Wij waren niet buitengewoon enthousiast over Rouwklacht en dat jullie nog een tekst van Wallace Shawn gaan doen vinden wij niet om te lachen. Dat Theu weer een film aan het maken is vinden wij dan ook zeer verheugend nieuws. GELIJK UIT.
Onafhankelijk Toneel Misschien moeten we maar ophouden met dat revivalgedoe. Het heeft toch allemaal geen zin... Moedeloos trekt de Jury er 3 punten af.
Het Zuidelijk Toneel De première van Romeo en Julia is in Amsterdam tijdens het Holland Festival. Zo hoeft Ivo van Hove niet zo lang te reizen tussen z'n twee banen. Of solliciteert hij ook naar die baan bij TGA. Mmm, dat moesten we maar even in de kiem smoren: VERLIES THUIS, en nog wat extra d'r af.
Stan Molière dus, na Bernhard. Wij zijn in de war en zagen ineens dat jullie er om onverklaarbare redenen een punt BIJ hadden. Het begint ons een beetje naar het hoofd te stijgen...
De Appel De Appel heeft de toon gezet voor weer een revival. Van Molière, Godbeteret! Maar ja, het wij-waren-de-eerste-tegensputtering is dit keer wel echt op z'n plek. Geen 4 punten eraf, maar gewoon VERLIES THUIS.
Hollandia Spelen Ifigeneia in Aulis in het Haagse Stadhuis. Wij gaan liever naar het Apenparlement op het Binnenhof. VERLIES UIT en de groeten!
De Theatermaker Hoofdredacteur Constant Meijer doet een hoop buiten de deur. Vorige keer waarschuwden we al dat dat niet ten koste mocht gaan van z'n blaadje. En wat zien we nu: de redactieleden blijken nauwelijks meer zelf te schrijven. Nou dus niet gaan zeuren vanwege dat VERLIES THUIS.
Art & Pro Algehele modieusheidsaftrek van 4 punten voor het meedoen aan de herontdekking van Molière.
De Paardenkathedraal Het is heel eng: drie groepen (naast de Paardenkathedraal ook nog de Appel en Stan) doen zowel mee aan de Molièreherleving als aan de Bernhardreanimatie. Binnen de Jury leidde dit al tot vertwijfelde discussie of beide schrijvers wellicht op een diep gnostisch niveau iets met elkaar te maken hebben. We willen het niet weten. Daarom gewoon maar 4 punten eraf.
Het NAtionaal Toneel Maar... we hóuden wel van theater, lieve mensen. Misschien doen wij het wel verkeerd... Laten we eens gek gaan doen en het Nationaal Toneel er 5 punten bij geven. Misschien helpt dat... (Overigens is dit een maatregel die voortkomt uit buitengewone overspannenheid; als dit niet direct waarneembaar resultaat heeft houden we er ook heel snel mee op.)
Ro Theater Spelen Ibsen, wat een verrassing: 3 punten kwijt. Maar 2 terugverdiend met het vreugdevolle nieuws dat Rieks Swarte nog drie jaar de familievoorstelling doet. Als jullie nou maar niet zo modieus doen, dan kunnen jullie best nog een paar plaatsjes stijgen...
Uw webmaster heeft er geen zin meer in Wat willen jullie nou, jongens? Wij zijn het een beetje zat. Als jullie volgende maand nog niets van jullie hebben laten horen, kunnen jullie dag zeggen tegen een plaatsje in De Stand! Dit was echt de laatste keer dat we aardig zijn. VERLIES THUIS.