theaterpraat

Tilburg valt over Adje

Terwijl in Amsterdam de bestuursvoorzitter van TA Freek Ossel wethouder wordt, treedt de hele raad van Tilburg af wegens de kwestie Adje. Ik hoor al enige maanden wat nieuws zeuren, maar het is nu echt manifest.Even een recap:De Zingende Decoupeerzaag, vaudeville gezelschap van televisiester Adje, wil 7,5 miljoen voor een eigen theater in Tilburg. Sommige wethouders wilen dat geven, anderen weten wel wat beters te doen met dat geld.Het Brabants Dagblad beschrijft de soap uitvoerig, maar hebben wij ook een correspondent ter plaatse die wat insight info kan geven? Ik vind 7,5 miljoen zo veel. Kunnen ze niet een beetje leuk antikraak aanklooien zoals elk zichzelf respecterend gezelschap?

Floortje op 14/04/2008 - 18:27   3 reacties

reacties

Van uw verslaggever ter plaatse: zoals gewoonlijk in dit soort politieke praktijken gaat het hoogstwaarschijnlijk niet om het geld voor Adje’s theater (zoiets is nog wel te sussen) maar om prestige van wethouders en andere verborgen politieke agenda’s.
Het lijkt vooral een vrolijk circus van verkeerde PR: Adje als boegbeeld voor het beoogde ‘volks’theater is al niet zo slim gekozen en wekt geen vertrouwen. Het is immers slechts ééns per jaar carnaval. Bovendien wordt nu vergeten dat niet alleen zijn Zingende Decoupeerzaag het theater zou gaan exploiteren, maar ook allerlei andere (semi) professionele initiatieven. Het in eerste instantie leuke initiatief van Adje is, zogezegd, met hem op de loop gegaan.
Over de 7,5 miljoen: het pand is reeds gekocht voor 2,5 miljoen. Gezien de A-locatie nooit een slechte investering, tenzij de onroerendgoedbubbel barst natuurlijk. De gemeente Tilburg zou 5 miljoen moeten investeren in verbouwing. Da’s inderdaad veel geld, maar niet ongebruikelijk voor een nieuw theater en zeker niet vreemd voor een stad met 200.000 inwoners dat hard zou moeten timmeren aan haar culturele infrastructuur.
De grote (en terechte) vraag is of de exploitatie de A-locatie-huren op zou kunnen brengen en of er voldoende behoefte is aan het ‘volks’theater. Het onderzoek en plan dat door de Adje-club en de ambitieuze wethouder daarvoor is voorgesteld is gewoon nog niet af. Onzin om daar een college op te laten vallen: het had, zoals in de gemeentepolitiek van iedere Nederlandse gemeente zeer gebruikelijk is, gewoon de ijskast in gemoeten om daar na een paar jaar weer uit te komen. De ambitieuze wethouder had geen geduld of is iets anders van plan…

sander van der schaaf (niet geverifiëerd) 16/04/2008 - 13:54

Als serieus acteur regelmatig in Tilburg gespeeld, en één ding is zeker: in Tilburg is Volks Vheater nodig, en niets anders. Scheelt ons ook weer een busreis en die kippen een avond onweer!

FL (niet geverifiëerd) 16/04/2008 - 18:05

Het is op zich wel best vreemd dat er voor 1 gezelschap 7,5 miljoen wordt uitgetrokken, terwijl andere jonge theatermakers blij mogen zijn als ze 750 euro kunnen krijgen. Hardatikke fijn voor Adje, maar behoorlijk oneerlijk verdeeld.

Abel (niet geverifiëerd) 22/04/2008 - 09:28